ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Οι Γ΄ Χαιρετισμοί της Παναγίας στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. Τι είναι ο Ακάθιστος Ύμνος και ποιος είναι ο συνθέτης του: Είναι ένα Κοντάκιον (πήρε το όνομά του από το «κοντό», δηλαδή μικρό κυλινδρικό ξύλο στο οποίο τύλιγαν τον πάπυρο) – είδος εκκλησιαστικού ύμνου που αποτελείται από προοίμιο (εισαγωγή) και 24 Οίκους (αρχίζουν με το «Άγγελος πρωτοστάτης…») – που είναι η σειρά των τροπαρίων όπου εξελίσσεται κάποια υπόθεση.

Γ’ Χαιρετισμοί – Η Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών.

Ζωντανή μετάδοση Ιερής Ακολουθίας 20 Μαρτίου 2020 της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών, από τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, Αθανάσιο Μισσό.

Κατ΄ οίκον Ακολουθία για την πνευματική ευεργεσία όλων των πιστών.

Οι περισσότεροι ερευνητές τον αποδίδουν στο Ρωμανό τον Μελωδό, ο οποίος έχει γράψει και πολλούς άλλους εκκλησιαστικούς ύμνους.

Ποια η μορφή και η σύνθεση του Ακαθίστου Ύμνου
Αρχίζει με το προοίμιο «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» (Άλλοτε ψάλλεται ως προοίμιον «Το
προσταχθέν…»).

Ακολουθούν οι εικοσιτέσσερις «οίκοι» (στροφές με αλφαβητική ακροστιχίδα από το Α μέχρι το Ω), χωρισμένοι σε 4 «Στάσεις». Σε κάθε «Στάση» αντιστοιχούν 6 «οίκοι». Οι τρεις αναφέρονται στη Θεοτόκο, οι άλλοι τρεις υμνούν τον Κύριο.

Κάθε οίκος στη Θεοτόκο, ακολουθείται από 6 στίχους που καθένας περιλαμβάνει δύο «Χαίρε». Και κλείνουν με το «εφύμνιο» (επωδό): «Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε».

Οι «οίκοι» που υμνούν τον Κύριο, δεν ακολουθούνται από στίχους. Κλείνουν με το εφύμνιο «Αλληλούια».

Η συνέχεια στο άρθρο Ακάθιστος Ύμνος Γ´ Στάση Σήμερα 20 Μαρτίου

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-16)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.