Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Η Εκκλησία μας τιμά σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Ακινδύνου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμποδίστου και Αφθονίου.

Αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαβωρίου, ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος, το 330 μ. Χ. ομολόγησαν με γενναιότητα ότι είναι χριστιανοί, και γι’ αυτό συνελήφθηκαν και μαστιγώθηκαν σκληρά.

Στη συνέχεια, τούς υποχρέωσαν να μπουν μέσα στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς, αλλά με τις θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά. Το θαύμα αυτό έγινε αιτία να αναβληθεί η θανατική ποινή και μάλιστα, με το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος, να ασπαστεί το χριστιανισμό ο Αφθόνιος και να βαπτιστεί στο όνομα της Παναγίας Τριάδας.

Μετά από μερικές μέρες ωστόσο, ύστερα από τις ατυχείς προσπάθειες να τους αλλάξουν το χριστιανικό φρόνημα, διετάχθη ο αποκεφαλισμός του Αφθονίου, ο οποίος με σταθερή πίστη στο ιερό Ευαγγέλιο, δήλωσε την αδυναμία της ειδωλολατρίας απέναντι στη χάρη του αληθινού Τριαδικού Θεού.

Ο Ελπιδοφόρος, ο οποίος όχι μόνο ήταν πιστός στο Χριστό, αλλά και πρώτος της Συγκλήτου, κλήθηκε να αλλάξει την πίστη του. Απάντησε τότε πως πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή». Έτσι διατάχθηκε η θανάτωσή του μαζί με άλλους εφτά χιλιάδες χριστιανούς.

Ο Ακίνδυνος, ο Πηγάσιος και ο Ανεμπόδιστος ρίχτηκαν σε λάκκο με θηρία, αλλά έμειναν αβλαβείς. Το θαύμα αυτό οδήγησε τη μητέρα του βασιλιά στην Εκκλησία και στον χριστιανισμό. Στο τέλος οι μάρτυρες ρίχτηκαν σε φλογισμένο καμίνι, για να λάβουν τον αμαράντινο της δόξης στέφανο.

Οι κίνδυνοι εξακολουθούν και σήμερα να είναι πολλοί και οι δοκιμασίες αρκετές, παρά την αύξηση της γνώσης και των επιστημονικών επιτευγμάτων, τις συνεχείς διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και τις προσπάθειες των κοινωνιών για επικράτηση της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Έχοντας ως πρότυπα ήρωες και μάρτυρες της Πίστεως, όπως είναι οι Άγιοι που εορτάζουμε σήμερα, ο άνθρωπος αντλεί θάρρος από την αγάπη του Χριστού και με πίστη και καθαρό μυαλό μετανοεί, συγχωρεί, και με ελπίδα προχωρά δημιουργικά στη ζωή του, έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο και δοκιμασία. 

Γιώργος Λακαφώσης

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.