Διαβάζοντας κανείς τα ιερά Ευαγγέλια, διαπιστώνει πως οι θαυματουργικές θεραπείες του Χριστού αποτελούν ένα μεγάλο τμήμα του επί γης έργου του. Ο Χριστός περιδιάβαινε τις πόλεις και τα χωριά, κήρυττε το ευαγγέλιο της σωτηρίας και θεράπευε κάθε είδους ασθένεια. Όπου πήγαινε, συνέρεε πλήθος κόσμου, για να ακούσει το μήνυμα της σωτηρίας και να θεραπευτεί σωματικά και ψυχικά. Αυτό το σπουδαίο και θαυμαστό έργο της θεραπείας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σωτηριώδους έργου του Χριστού και δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους Πατέρες της Εκκλησίας και τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς. Η παρούσα μελέτη λοιπόν έχει στόχο να παρουσιάσει τη θεολογία των Πατέρων σχετικά με τα θεραπευτικά θαύματα του Χριστού, όπως αυτά περιγράφονται στα ιερά Ευαγγέλια. Οι Πατέρες μέσα από τα έργα τους, ως γνήσιοι εκφραστές της αλήθειας, ερμήνευσαν το νόημα των ευαγγελικών λόγων, εξήγησαν όσα ήταν δυσνόητα στους αμαθείς χριστιανούς και έδειξαν τον τρόπο που κάθε πιστός μπορεί να γίνει μέτοχος σε κάθε μια θεραπεία του Χριστού βιώνοντάς την, όχι ως ιστορικό γεγονός, αλλά ως μια προσωπική αλλά και εκκλησιαστική πραγματικότητα. Τα θεραπευτικά θαύματα του Χριστού αξιοποιήθηκαν από τους Πατέρες προς ενίσχυση και παραδειγματισμό των πιστών με κάθε ευκαιρία, σε κάθε εποχή και για όλα τα θεολογικά ζητήματα που απασχολούσαν την Εκκλησία..

Μέσα από την ερμηνεία των θεραπειών αντιμετώπισαν τις μεγάλες αιρέσεις και ανέπτυξαν σπουδαίο δογματικό λόγο για την Τριάδα, τη σχέση των τριών προσώπων, το άγιο Πνεύμα, το πρόσωπο του Χριστού και τις δύο φύσεις του. Προβάλλοντας τις θεραπείες του Χριστού ανέπτυξαν επίσης σημαντικό λόγο για τον άνθρωπο, το σώμα και την ψυχή του, την ασθένεια, την αμαρτία, τη θεραπεία, τη συγχώρεση, τη μετάνοια, τη σωτηρία, έδωσαν ελπίδα και παρηγοριά στους πάσχοντες ανθρώπους και αντιμετώπισαν ηθικά και ποιμαντικά προβλήματα που βασάνιζαν τους πιστούς.

Σύμφωνα με τους Πατέρες, τα θεραπευτικά θαύματα του Χριστού αποτελούν σημεία της επί γης ένδοξης παρουσίας του αληθινού Θεού. Πρωταγωνιστής όλων των θαυμάτων είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος μέσα από τις θεραπείες αποκαλύπτεται ως Υιός του Θεού. Φανερώνει τον εαυτό του στους ανθρώπους, ως ομοούσιο του Πατρός και του αγίου Πνεύματος, ως αληθινό Θεό και άνθρωπο αλλά και ως Σωτήρα του κόσμου. Οι θεραπείες στην εκκλησιαστική γραμματεία αντιμετωπίζονται ως ενδεικτικά σημεία της νέας πραγματικότητας με την έλευση του Χριστού στον κόσμο. Είναι παράθυρα που βλέπουν προς τη βασιλεία των ουρανών. Οι θεραπείες σηματοδοτούν την εν Χριστώ πραγματικότητα. Προλογίζουν τη νέα ζωή των χριστιανών. Επισημαίνουν την ανακαίνιση του ανθρώπου και ολόκληρου του κόσμου που συνέβη με την ενσάρκωση του Λόγου. Χαρίζουν ελπίδα και υπομονή στους πιστούς. Ανοίγουν την πόρτα της σωτηρίας στον αμαρτωλό και πάσχοντα άνθρωπο. Προεικονίζουν τη νίκη του θανάτου και το θρίαμβο της ανάστασης. Προετοιμάζουν τους μαθητές και τους Ιουδαίους να κατανοήσουν το πάθος και την ανάσταση αλλά και κάθε πιστό να γίνει μέτοχος σε αυτά. Καλούν τον άνθρωπο κάθε εποχής να διαπιστώσει την ασθένειά του και να αναζητήσει τον μόνο αληθινό Ιατρό που θα του χαρίσει σωματική και ψυχική υγεία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.