Παναγία Προυσιώτισσα - Τα Θαύματα της Παναγίας της Προυσιώτισσας: Πολλά τα θαύματα της Παναγίας. Το ίδιο και οι εμφανίσεις της Παναγίας. Παρακάτω εξιστορούνται τρία θαύματα και εμφανίσεις της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Η Ιερά Μονή του Προύσου προβάλλει ψηλά στις ελατόφυτες βουνοκορφές της νοτιοδυτικής Ευρυτανίας εκεί σφηνωμένη ανάμεσα σε κάθετους γκριζωπούς βράχους με άγρια μεγαλοπρέπεια. Είναι ένα σταυροπηγιακό και ιστορικό μοναστήρι, με μεγαλόπρεπα τριώροφα κτίρια. Αφιερωμένο στην Παναγία την Προυσιώτισσα.
Παναγία Προυσιώτισσα – Τα Θαύματα της Παναγίας της Προυσιώτισσας: Πολλά τα θαύματα της Παναγίας. Το ίδιο και οι εμφανίσεις της Παναγίας.
Θαύμα της Παναγίας – Έδιωξε τη γρίπη
Το Αγρίνιο, εκείνη την περίοδο, δεν απαριθμεί περισσοτέρους από 15.000 κατοίκους. Μία επάρατος νόσος, Η Γρίπη, έχει ενσκήψει και θερίζει, κυριολεκτικώς, την πόλη και την γύρω περιοχή της. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μη θρηνεί τα θύματά της. Φόβος συνέχει τους κατοίκους όλης της περιοχής, γιατί η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό.
Η επιστήμη φαίνεται ανίκανη να ανακόψει τη θανατερή πορεία της νόσου. Ο αριθμός των θανάτων μόνο μέσα στο Αγρίνιο φτάνει τον αριθμό των 40 έως 50 ημερησίως. Κανείς δεν συνοδεύει πια τους νεκρούς, οι οποίοι μεταφέρονται με δίτροχα κάρα από αχθοφόρους στο νεκροταφείο, όπου μετά από μια σύντομη ευχή τους ιερέως, πολλές φορές και χωρίς αυτήν, θάπτονται.
Οι κάτοικοι όχι μόνον δεν επιμελούνται τους νεκρούς τους, αλλά και τους αποφεύγουν από τον φόβο της μεταδόσεως της ασθένειας. Όλοι αποκαμωμένοι ψυχικά λες και περιμένουν με σταυρωμένα χέρια το μοιραίο. Καμιά ελπίδα από πουθενά δεν φαίνεται.
Δεν μένει άλλο καταφύγιο από την πίστη. Αλλά και αυτή κάποτε μπρος στο αδιάκοπο θανατικό κλονίζεται σε πολλούς. Μα μέσα σ’ αυτήν την παραζάλη της απελπισίας, που συνέχει όλους, υπάρχουν και μερικοί γέροντες που θυμούνται. Η μνήμη τους ξαναγυρίζει 64 χρόνια πίσω, στο 1854.
Διαβάστε ολόκληρο το θαύμα της Παναγίας της Προυσιώτισσας: Η Παναγία έδιωξε τη γρίπη.
Θαύμα της Παναγίας – Η Άγνωστη «Καλόγρια»
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την Γερμανική κατοχή. Ο εμφύλιος πόλεμος τώρα μαίνεται στην ελληνική ύπαιθρο. Οι κάτοικοι της Ευρυτανίας και ορεινής Ναυπακτίας εγκαταλείπουν τα χωριά τους και προσφεύγουν για ασφάλεια σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Μαζί τους προσφεύγει και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ακολουθεί και αυτή την τύχη των παιδιών της και μεταφέρεται από τους μοναχούς του Προυσού στη ακρόπολη της Ναυπάκτου. Το μοναστήρι του Προυσού παραμένει τελείως έρημο.
Ύστερα από καιρό αρχίζουν οι επιχειρήσεις του στρατού. Η ένατη μεραρχία αναλαμβάνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Ευρυτανία. Μερικά τμήματα περνούν από τον Προυσό. Ορισμένοι αξιωματικοί και στρατιώτες πλησιάζουν στη σκοτεινή εκκλησούλα της σπηλιάς και μπαίνουν για να προσκυνήσουν.
Εκεί μέσα αντικρίζουνε ένα παράδοξο θέαμα. Μπροστά το τέμπλο, στα αριστερά της ωραίας πύλης, ένα αναμμένο καντήλι και μία καλόγρια γονατιστή.
Διαβάστε ολόκληρο το θαύμα της Παναγίας της Προυσιώτισσας: Η Άγνωστη «Καλόγρια».
Θαύμα της Παναγίας – Η τιμωρία του Γερμανού
Στο ιστορικό της Ιεράς Μονής Προυσιώτισσας αναφέρεται ότι επί τουρκοκρατίας καταστράφηκε πολλές φορές. Η τελευταία όμως καταστροφή, που μετέβαλε τα κτίρια σε σωρούς ερειπίων, έγινε το 1944 από τους Γερμανούς Ναζιστές.
Μετά την καταστροφή των κτισμάτων, ένας Γερμανός αξιωματικός θέλησε να κάψει και την εκκλησία. Προσπάθησε πολλές φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ενώ λοιπόν στεκόταν από έξω και έδινε διαταγές, τιμωρήθηκε παραδειγματικά από το χέρι της Παναγίας.
Διαβάστε ολόκληρο το θαύμα της Παναγίας της Προυσιώτισσας: Η τιμωρία του Γερμανού.
Προσθήκη σχολίου