Η Γιορτή σήμερα Κυριακή 2 Ιουλίου 2023. Γιορτή της Ορθοδοξίας: Η Κατάθεσις της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου εν Βλαχέρναις. Ο Άγιος Λάμπρος ο Νεομάρτυρας εκ Σαμοθράκης. Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς ο Επίσκοπος Σαγκάης και Σαν Φρανσίσκο. Ο Άγιος Ιουβενάλιος ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Κυριακή της Ορθοδοξίας: Κυριακή Δ Ματθαίου με τη θεραπεία του δούλου ενός εκατόνταρχου.

Διαβάστε το Εορτολόγιο κάθε ημέρα από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ Online.

Χιτὼν μὲν Υἱοῦ Χριστοφρουροῖς δημίοις. Ἐσθὴς δὲ Μητρὸς χριστοφρουρήτῳ πόλει. Δευτερίῃ κατέθεντο σορῷ Ἐσθῆτα Πανάγνου.

2 Ιουλίου τιμούμε την Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Υπεραγίας Θεοτόκου. Στο ναό των Βλαχερνών, που είχε κτίσει η βασίλισσα Πουλχερία, κόρη του αυτοκράτορα Αρκαδίου και σύζυγος του αυτοκράτορα Μαρκιανού (451 – 457 μ.Χ.), είχαν κατατεθεί τα σπάργανα (εντάφια) της Θεοτόκου, τα όποια είχαν σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιουβενάλιο (γιορτή ίδια ημέρα).

Όταν δε ήταν αυτοκράτορας ο Λέων Α’ ο Θράξ (457 – 474 μ.Χ.), οι πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος έφεραν από τα Ιεροσόλυμα και την τίμια εσθήτα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ο Λέων την παρέλαβε και την κατέθεσε στο ναό των Βλαχερνών, μέσα σε χρυσή λάρνακα.

Η εσθήτα αυτή υπήρχε μέσα στο ναό των Βλαχερνών μέχρι το έτος 820 μ.Χ. Αλλά ο ναός αυτός το 1070 μ.Χ. κάηκε και κατόπιν, αφού ανοικοδομήθηκε, από απροσεξία ξανακάηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1434 μ.Χ. Βέβαια, πάντα τα τίμια αντικείμενα της Υπεραγίας Θεοτόκου γίνονται αφορμή στους αγωνιζόμενους χριστιανούς να μιμηθούν την αρετή της.

Και όπως, λοιπόν, αυτή «διετήρει πάντα τὰ ρήματα (τοῦ Κυρίου) ἐν τῇ καρδίᾳ αὐτῆς» (Κατά Λουκά, Θ’ 51), διατηρούσε, δηλαδή, τα λόγια του Υιού της βαθειά χαραγμένα στην καρδιά της, έτσι ας κάνουμε κι εμείς.

Γνωρίζετε από πού προέρχεται η φράση: «Το Πλήρωμα του Χρόνου»; Ποιά η σχέση της με την Παναγία;

Εορτολόγιο

  • Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία.
  • Εσθήτα.

2 Ιουλίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη της Κατάθεσης της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου εν Βλαχέρναις, του Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς του Επισκόπου Σαν Φρανσίσκο και την Κυριακή Δ Ματθαίου.

Δείτε στο βίντεο παρακάτω για την ιστορία, τη διατήρηση, το Απολυτίκιο, το Μεγαλυνάριο και την Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου εν Βλαχέρναις.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Aπολυτίκιο Καταθέσεως Τιμίας Εσθήτος

Ήχος πλ. δ’.

Θεοτόκε ἀειπάρθενε, τῶν ἀνθρώπων ἡ σκέπη, Ἐσθῆτα καὶ Ζώνην τοῦ ἀχράντου σου σώματος, κραταιὰν τῇ πόλει σου περιβολὴν ἐδωρήσω, τῷ ἀσπόρῳ τόκῳ σου ἄφθαρτα διαμείναντα, ἐπὶ σοὶ γὰρ καὶ φύσις καινοτομεῖται καὶ χρόνος, διὸ δυσωποῦμέν σε, εἰρήνην τῇ οἰκουμένῃ δωρήσασθαι, καὶ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν τὸ μέγα ἔλεος.

Διαβάστε επίσης το Εορτολόγιο Κυριακής 2 Ιουλίου 2023, κατά την γιορτή του Αγίου Ιωάννου Μαξίμοβιτς του Επισκόπου Σαν Φρανσίσκο και Σανγκάης.

Τῆς ἀθανασίας τὸν χορηγόν, τέξασα Παρθένε, ἠθανάτισας τὸν Ἀδάμ· τοῦτο γοῦν δηλοῦσα, ἡ ἄφθαρτος Ἐσθής σου, φθορᾶς παθῶν λυτροῦται, τοὺς προσπελάζοντας.

Για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα ακολουθήστε μας στα Google News.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.