Η Καστοριά και η ευρύτερη περιοχή της είναι ένας από τους προορισμός για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που μπορεί να συνδυάσει τόσο την τοπική παράδοση αιώνων αλλά ταυτόχρονα και τον σύγχρονο τρόπο αναψυχής όσο όμως και τον θρησκευτικό τουρισμό, μία μορφή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκτά όλο και περισσότερους λάτρεις.

Τα έθιμα της περιοχής της Καστοριάς όσον αφορά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, είναι:

Οι φωτιές (Κλαδαριές) των Χριστουγέννων

Μεγάλες φωτιές που στήνονται σε διάφορα χωριά της Καστοριάς στις 23 Δεκεμβρίου, οι οποίες, σύμφωνα με το έθιμο, προορίζονται να ζεστάνουν το νεογέννητο Χριστό.

Κόλιαντα

Ξημερώματα (ώρα 00.00 και μετά) τις 23ης Δεκεμβρίου, παρέες από μικρούς και μεγάλους κατεβαίνουν στους δρόμους και τραγουδούν τα Κόλιαντα, τα Καστοριανά παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα με στίχους που απευθύνονται σε κάθε μέλος της οικογένειας ξεχωριστά και ζητούν κεράσματα από κάθε σπίτι.

Το Καρναβάλι στο Άργος Ορεστικό

Διαρκεί τρεις ημέρες, από τις 31 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου κι αποτελεί την κορύφωση της διασκέδασης στο Άργος Ορεστικό. Στο Αργείτικο καρναβάλι, ξεκινάει από το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τα «μπουλούκια» που χορεύουν στις γειτονιές μερακλωμένα από τους ήχους λαϊκών οργάνων.
Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού, με κυρίαρχο στοιχείο τη σάτιρα (πολιτική και κοινωνική) και δεύτερο το θέαμα, στοιχείο από νεότερες επιδράσεις.
Πιο ανθεκτικό στο χρόνο αποδείχθηκε το έθιμο της τρίτης ημέρας του καρναβαλιού, της «Πατερίτσας», στις 2 Ιανουαρίου που ντύνονται μόνο οι γυναίκες.

Η ονομασία προέρχεται από την εποχή που οι καταπιεσμένες γυναίκες μεταμφιέζονταν, με καλυμμένο το πρόσωπο, έτσι ώστε να ξεφαντώνουν χωρίς ενδοιασμούς, κρατώντας μια μαγκούρα, την «Πατερίτσα», για να αμύνονται στα πειράγματα των αρσενικών.
Από τότε μέχρι και σήμερα οι Αργείτισες ξεφαντώνουν σε όλους τους μαχαλάδες και στο τέλος καταλήγουν στην πλατεία του Άργους Ορεστικού όλες οι παρέες όπου οι μουσικοί, οι «κλαριντζήδες», ανταγωνίζονται σε ένταση με τα κλαρίνα, τα τρομπόνια, τους ζουρνάδες, τα νταούλια.

Ραγκουτσάρια – Καρναβάλι στην Καστοριά

Στο νομό Καστοριάς οι κάτοικοι υποδέχονται το νέο χρόνο με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τα Ραγκουτσάρια. Είναι το όνομα των καρναβαλικών εκδηλώσεων της περιοχής, τα ίχνη των οποίων χάνονται στο χρόνο.
Στις περισσότερες περιοχές του νομού, τα Ραγκουτσάρια γιορτάζονται τις δύο πρώτες ημέρες του χρόνου.
Εξαίρεση αποτελεί η πόλη της Καστοριάς όπου οι γιορτές είναι τριήμερες.
Ξεκινούν στις 6 και ολοκληρώνονται τις 8 Ιανουαρίου.

Το ιδιαίτερο όνομα Ραγκουτσάρια γεννήθηκε πιθανότατα από το λατινικό rogatores που σημαίνει ζητιάνος και θυμίζει τις ομάδες των μεταμφιεσμένων που γυρνώντας από γειτονιά σε γειτονιά ζητούν κεράσματα για να διώξουν τα κακά πνεύματα από την πόλη.
Ακόμα και κατά τους Βυζαντινούς χρόνους οι γιορτές συνεχίστηκαν. Μουσική, χορός, τραγούδι και μασκάρεμα. Όσοι συμμετείχαν, έπαιρναν θάρρος από την ανωνυμία που προσφέρει η μάσκα και πείραζαν τους περαστικούς.

Σήμερα, στις εκδηλώσεις στην πόλη της Καστοριάς, παίρνουν μέρος «μπουλούκια».
Κάθε μπουλούκι έχει τη δική του ορχήστρα χάλκινων.
Το πρόγραμμα ξεκινά νωρίς το απόγευμα των Θεοφανίων.
Τα μπουλούκια ξεχύνονται σε δρόμους και σοκάκια της Καστοριάς και δεν φεύγουν πριν το πρώτο φως της ημέρας.
Το κρασί ρέει άφθονο όπως σε κάθε γνήσιο γλέντι.

Τη δεύτερη ημέρα, του Αϊ Γιαννιού, ο ρυθμός ανεβαίνει.
Από το μεσημέρι και μετά όλη η πόλη χορεύει.
Λόγω της ημέρας, τα μπουλούκια επισκέπτονται σπίτια με Γιάννηδες.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την τρίτη ημέρα, την Πατερίτσα, στις 8 Ιανουαρίου.
Το μεσημέρι παρελαύνουν όλα τα μπουλούκια στην οδό Μητροπόλεως.
Τα καλύτερα από αυτά θα βραβευθούν από το δήμο Καστοριάς, ο οποίος έχει την ευθύνη της διοργάνωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Τα μπουλούκια και ο κόσμος που παρακολουθεί την παρέλαση καταλήγουν στην παλιά Βυζαντινή πλατεία του Ντολτσού, όπου σε ένα οργιαστικό ξεφάντωμα οι ορχήστρες συναγωνίζονται μεταξύ τους πια θα καλύψει την άλλη με τη μουσική της.
Το ξεφάντωμα συνεχίζεται για τους Καστοριανούς και τους επισκέπτες της πόλης, που κάθε χρόνο αυξάνονται, μέχρι τελικής πτώσης.

 

Διαβάστε επίσης: Προσκυνηματική Περιήγηση στην Καστοριά

Τσαντίρης Νίκος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.