7 Φωτογραφίες για 7 Γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης από τον Χρήστο Χατζή. Ο Χρήστος Χατζής μας παρουσιάζει μια φωτογραφική σειρά με θέμα τις γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης όπου θα δημοσιευθεί στο περιοδικό της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης «Παρεμβολή». Κάθε φωτογραφία από το αφιέρωμα, δείχνει μια γυναίκα από την Παλαιά Διαθήκη σε ένα στιγμιότυπο από τη ζωή της, όπως το φαντάστηκε και προσπάθησε να υλοποιήσει καλλιτεχνικά. Οι γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης δεν είναι κάποιες θολές φιγούρες με ένα περιτύλιγμα ιστορικότητας. Αντίθετα, είναι προσωπικότητες με αδυναμίες και αρετές, με χαρίσματα και προτερήματα, που μέσα από τη ζωή τους, μας θυμίζουν τον σπουδαίο ρόλο της θείας Πρόνοιας για κάθε ανθρώπινη ζωή.

Η Εσθήρ, είναι μια βασίλισσα, που παρά τον φόβο της για την δική της ακεραιότητα, αποφασίζει να δράσει για τους συμπατριώτες της.

Εσθήρ Παλαιά Διαθήκη

Η Ιουδήθ, προτιμάει να θυσιαστεί, παρά να ακούει τους Ιουδαίους να ετοιμάζονται να παραδοθούν στα χέρια των ειδωλολατρών.

Ιουδήθ Παλαιά Διαθήκη

Η Αβιγαία, τρέχει να ζητήσει έλεος από τον Δαβίδ για την προσβλητική συμπεριφορά του άντρα της απέναντι του. Ταπεινώνεται εκείνη για αυτόν που έφταιξε και επιφέρει την συμφιλίωση.

Αβιγαία Παλαιά Διαθήκη

Η Άννα(μητέρα του Σαμουήλ) προσεύχεται με δάκρυα στα μάτια, ζητώντας από τον Θεό να της χαρίσει ένα παιδί.

Άννα Παλαιά Διαθήκη

Η Ασινέθ είναι μια παρθένα που απορρίπτει αρκετούς άξιους μνηστήρες για χάρη του Ιωσήφ, αλλά εκείνος δεν δέχεται μια ειδωλολάτρισσα για γυναίκα. Η Ασινέθ κλειδώνεται σε έναν πύργο και απαρνείται την ειδωλολατρία για χάρη του Θεού του Ιωσήφ. Εκεί δέχεται εμφάνιση αγγέλου ο οποίος δέχεται τη μεταστροφή της. Την καλύπτουν μέλισσες και την τσιμπάνε στα χείλη της για να απομακρύνουν τις ψεύτικες προσευχές στους ειδωλολατρικούς θεούς του παρελθόντος της. Τώρα ο Ιωσήφ δέχεται να την παντρευτεί, και κατόπιν αυτή γεννάει τους γιους του, Μανασσή και Εφραίμ.

Ασινέθ Παλαιά Διαθήκη

Η Ρουθ ήταν Μωαβίτισσα που διέμενε στη Βηθλεέμ. Εξαιτίας της όσιας αγάπης που έτρεφε για την πεθερά της Ναομί, ή Νωεμίν, η Ρουθ παρέμεινε μαζί της ακόμη και μετά το θάνατο του συζύγου της Μααλών. Αργότερα, όταν ένας πλησιέστερος συγγενής αρνήθηκε να την παντρευτεί μέσω ανδραδελφικού γάμου, ένας άλλος συγγενής, ο Βοόζ, ανέλαβε αυτή την ευθύνη.
Με αυτό τον τρόπο η Ρουθ έγινε μητέρα του γιου του Βοόζ Ωβήδ και πρόγονος του Βασιλιά Δαβίδ καθώς επίσης και του Ιησού Χριστού, μέσω του νομικού πατέρα του Ιωσήφ.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας την έχει αναγνωρίσει Αγία, τη μνήμη της οποίας εορτάζει την Κυριακή των Προπατόρων, πριν τα Χριστούγεννα.

Ρουθ Παλαιά Διαθήκη

Όλες τους έχουν ένα κοινό. Την αγάπη και την εμπιστοσύνη στον Θεό. Άλλες φτωχές κι άλλες πλούσιες, όλες στηρίζονται με πίστη πάνω σε ένα Θεμέλιο. Δεν είναι λοιπόν πολύ μακριά μας. Και η δική μας ζωή δεν είναι τέλεια. Για χίλιους δύο λόγους μπορεί να μας φέρνει σε απελπισία ή απογοήτευση. Κι όμως νομίζω, ότι με το να θυμόμαστε αυτές τις 7(και παραπάνω) γυναίκες της Παλαιάς Διαθήκης, θυμόμαστε τη δική μας ζωή και βλέπουμε πως σε όλα μας τα προβλήματα υπάρχει λύση.

Και η απάντηση, όπως και στην περίπτωση της Άγαρ, δίνεται πάντα από τον Ουρανό!

Άγαρ Παλαιά Διαθήκη

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Χατζής
Συμμετέχουν: Κατερίνα Καζάλα(Αβιγαία), Δέσποινα Ξεφτέρη(Ασινέθ), Μαρία Παντελίδου(Εσθήρ), Αγγελική Μαγούλη(Άγαρ), Όλγα Κίκιζα(Άννα), Θεοδώρα Σοφία(Ιουδήθ), Έλενα Αποστολάκη(Υπηρέτρια της Ιουδήθ), Στέλλα Ντάφλου(Ρουθ), Φαίη Τζουβάνα(Νωεμίν)
Κοστούμια-Ενδυματολογική επιμέλεια: Χέϊζελ Μπλένκινσοππ
Κομμώσεις: Λιλή Θαλλάση
Βοηθός: Έλενα Τριαντάφυλλου
Θερμές ευχαριστίες στους: Ειρήνη Ροινά, Τζον Ντέηλ, Αφροδίτη Αναγνώστου, Λουκά Φουστέρη

Χρήστος Χατζής

Οι φωτογραφίες πρόκειται να δημοσιευθούν στο περιοδικό της Χριστιανικής Φοιτητικής Ένωσης «Παρεμβολή».

Χρήστος Χατζής – Βιογραφικό

Ο Χρήστος Χατζής και είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ αυτήν την περίοδο κάνει πρακτική άσκηση ως συνεργάτης σε ένα ξένο περιοδικό φωτογραφίας. Παράλληλα ασχολείται με τη δημιουργία βίντεο μικρού μήκους αλλά και προωθητικών βίντεο για το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης Μεσογαίας.

Με αφορμή την επέτειο του «ΟΧΙ» την 28η Οκτωβρίου 1940, η Χριστιανική Φοιτητική Ένωση παρουσίασε μία ταινία για το έπος των Ελλήνων του 1940. Η ταινία μικρού μήκους «Άγνωστοι Ήρωες» ήταν σε σκηνοθεσία του Χρήστου Χατζή και διέπεται από ορθόδοξες χριστιανικές αξίες. Παρακολουθείστε την ταινία μικρού μήκους «Άγνωστοι Ήρωες».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.