Με επιτυχία στέφθηκε η επίσημη επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου στην Αθήνα, κατά την οποία είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ανώτατα στελέχη του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ύστερα από την εκλογή του, προσεκλήθη από αρμοδίους φορείς του Ελληνικού Κράτους για επίσημη επίσκεψη στη χώρα. 


Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 την επίσκεψη του στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, όπου έγινε δεκτός στο Αρχιεπισκοπικό μέγαρο. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου μια ώρα και αναπτύχθηκαν θέματα της Ορθόδοξου Διασποράς εν γένει, καθώς και της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου και Εξαρχίας Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος έθιξε το θέμα των Γραφείων των Ορθοδόξων Εκκλησιών παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώση. Απαντώντας στο ερώτημα, ως επιχώριος αρχιερέας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου τον ενημέρωσε περί θεμάτων που απασχολούν αυτά τα Γραφεία.

Την ίδια ημέρα τη 12η μεσημβρινή έγινε δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιο Καλαντζή. Μετά από μια θερμή υποδοχή, όπου ο κ. Γενικός εξέφρασε την μεγάλη του ευαρέσκεια για την εκλογή του στη καίρια θέση του Μητροπολίτου Βελγίου. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ιερά Μητρόπολη και κυρίως την παρουσία της στην Ολλανδία. Ο κ. Καλαντζής τάχθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτου και έδειξε την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του.

Την επομένη, Τετάρτη 1 Απριλίου 2015 και ώρα 10η πρωινή, ο Μητροπολίτης Βελγίου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο με τις αρμόζουσες τιμές.

Στην αρχή της συναντήσεως επιτράπηκε ολιγόλεπτη ανοιχτή συνομιλία παρουσία δημοσιογράφων, όπου ο Μητροπολίτης Βελγίου είπε:
“Είναι μεγάλη τιμή που μπορώ να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα στην αρχή της θητείας του. Σας εύχομαι κάθε καλό, καλή δύναμη σε αυτό το σημαντικό έργο και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, για την πατρίδα της Ελλάδος“.
Ο κ. Πρόεδρος απήντησε: “Εγώ σας ευχαριστώ που είστε εδώ. Γιατί ξέρω πάρα πολύ καλά τον ρόλο σας. Τον έχω ζήσει πολλά χρόνια πριν, ακόμα από την εποχή των μεταπτυχιακών μου σπουδών. Ιδιαίτερα αυτή την ώρα γνωρίζω τι μπορούν να κάνουν για τον Τόπο το Πατριαρχείο, η Εκκλησία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Και για να αντιστρέψουμε μια εικόνα που τείνει να επικρατήσει, αλλά που δεν αποδίδει πραγματικά τις δυνατότητες αλλά και την ψυχή του Ελληνικού Λαού“.
Έπειτα ο κ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα για την εκλογή του, ενώ η συζήτηση συνεχίσθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια στο Ξενοδοχείο, όπου διαμένει ο Μητροπολίτης Βελγίου, τον επισκέφθηκε εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, βουλευτής Α᾽ Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Αμανατίδης. Είχαν μια συζήτηση περί του Αποδήμου Ελληνισμού και ιδιαιτέρως περί των Ελλήνων του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Ακολούθως επισκέφθηκε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυ κ. Δημήτριο Παρασκευόπουλο. Ο κ. Γενικός τον υποδέχθηκε στο επίσημο του γραφείο. Συζήτησαν περί της σημασίας της προαγωγής της ελληνικής παιδείας και κουλτούρας στα όρια της Μητροπόλεως, καθώς και περί διαφόρων εκκλησιαστικών ζητημάτων. Τέλος, έγινε δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα επι των θρησκευτικών θεμάτων του Υπουργείου των Εξωτερικών, Πρέσβυ κ. Ηλία Ηλιάδη. Ο κ. Ηλιάδης, φανερά ενημερωμένος επί των εκκλησιαστικών θεμάτων και περί της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου, συζήτησε με το Σεβασμιώτατο σε βάθος για διάφορα εκκλησιαστικά θέματα.

Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015 ο νέος Μητροπολίτης Βελγίου επισκέπτεται την Χίο, όπου εφησυχάζει ο πολυσέβαστος προκάτοχος του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Βελγίου κ. Παντελεήμων. 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.