Τελείται αυτή την ώρα στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα Μεσολογγίου η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά, ο οποίος άφησε το πρωί της Δευτέρας την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό, χάνοντας τη μάχη με τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Της εξοδίου ακολουθίας χοροστατεί ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Παρίστανται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Η εξόδιος γίνεται με την τήρηση όλων των προβλεπομένων διατάξεων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, ενώ η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτη θα γίνει μετά την κηδεία, κατόπιν δικής του επιθυμίας, στην Ιερά Μονή Εισοδίων Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδας. Τις δέουσες τιμές απέδωσε προ της εξοδίου άγημα του Στρατού.

Η σορός του μακαριστού έφτασε χθες αργά το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, όπου βρέθηκε κλήρος και λαός για να υποδεχθεί το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Ποιμενάρχη, που τόσο αγαπήθηκε για την ταπείνωση, την αγάπη και την απλότητά του.

Πιστοί έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό φώναζαν «άξιος!», «άγιος!» και «αθάνατος» στη θέαση του σκηνώματος.

Στην υποδοχή του σκηνώματος ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο οποίος και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ σήμερα εκπροσωπεί τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΊΔΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΙΤΩΛΙΑΣ
Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, όπου νοσηλευόταν με covid.

Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας ορίστηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν για περισσότερο από ένα μήνα στον Ευαγγελισμό διασωληνωμένος, ενώ την τελευταία εβδομάδα είχε υποβληθεί σε τραχειοστομία. Μετά από 25 ημέρες στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού αποσωληνώθηκε, αλλά η κατάσταση του ήταν κρίσιμη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, ήταν ένα ιδιαίτερα βαρύ περιστατικό, αφού η υγεία του ήταν επιβαρυμένη και με άλλα νοσήματα.

Η νόσος του είχε δημιουργήσει πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό, οι οποίες του επιβάρυναν περισσότερο την κατάσταση της υγείας του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Διεθνούς Πρακτορείου Ορθοδοξίας ope.gr, ο μακαριστός υπέστη πολυοργανική ανεπάρκεια και οι γιατροί είχαν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον κρατήσουν στη ζωή κάτι το οποίο δεν κατέστη πλέον δυνατό με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 5 το ξημέρωμα της Δευτέρας 3 Ιανουαρίου.

Να θυμήσουμε ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης δεν είχε εμβολιαστική κάλυψη και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμενε στο σπίτι του, ενώ είχε κορωνοϊό, με τη νοσηλευτική φροντίδα νεαρής νοσοκόμας, ανηψιάς του, και τη συμβουλευτική φροντίδα γιατρού από τον Βόλο, την οποία ελάμβανε τηλεφωνικά.

Μετά από επιμονή των συνεργατών του από τη Μητρόπολη και των πνευματικών του παιδιών τελικά μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, αλλά ήταν πια αργά, αφού είχε υποστεί βλάβες ο οργανισμός του, που του δυσχέραιναν την κατάσταση.

Λίγο μετά τις 09:00 το πρωί πένθιμες καμπάνες από τους Ιερούς Ναούς του Αγρινίου ανήγγειλαν την τραγική εξέλιξη.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
«Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μέ βαθειά συγκίνηση ἀναγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ ἤδη Μητροπολίτου Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυροῦ Κοσμᾶ.

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυρός Κοσμᾶς (Παπαχρήστου) γεννήθηκε στή Σκουτεσιάδα Ἀγρινίου τό ἔτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Ἐπιστῆμες στό Πάντειο Πανεπιστήμιο Ἀθηνῶν καί Θεολογία στό Ἀριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καί ἔλαβε τό πτυχίο καί τῶν δύο Σχολῶν.

Χειροτονήθηκε Διάκονος καί Πρεσβύτερος ἀπό τόν Μακαριστό Μητροπολίτη Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυρό Θεόκλητο τό ἔτος 1974. Ὑπηρέτησε ὡς Ἱεροκήρυξ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας γιά περισσότερα ἀπό τριάντα χρόνια καί ἀνέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας χειροτονήθηκε στίς 8 Ὀκτωβρίου 2005.

Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τοῦ Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας κυροῦ Κοσμᾶ θά ψαλεῖ τήν Τρίτη 4 Ἰανουαρίου 2022 στίς 3.00 μ.μ. στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου, μέ τήν ἀκριβῆ τήρηση ὅλων τῶν προβλεπομένων διατάξεων γιά τήν ἀποφυγή διασπορᾶς τοῦ κορωνοϊοῦ.

Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Μητροπόλεως Αἰτωλίας καί Ἀκαρνανίας ὡρίσθη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεος, ὁ ὁποῖος θά ἐκπροσωπήσει καί τόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμο στήν Ἐξόδιο Ἀκολουθία.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας
«Η Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και στενοχωρίας, αναγγέλλει την κοίμηση του Ποιμενάρχου της, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, αύριο (Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022) και ώρα 15:00’.

Κατά την διάρκεια των ακολουθιών θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό δεν θα επιτραπεί η προσκύνηση του σκηνώματος από τους πιστούς.

Η ταφή του μακαριστού Μητροπολίτου, κατόπιν δικής του επιθυμίας, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Τριχωνίδος.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς γεννήθηκε στη Σκουτεσιάδα Αγρινίου το έτος 1945. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έλαβε το πτυχίο και των δύο.

Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρό Θεόκλητο το έτος 1974. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας για περισσότερα από τριάντα χρόνια και ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα. Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας χειροτονήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2005.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.