Βασιλόπιτα-Πρωτοχρονιά: Σε πολλά νησιά με το ξημέρωμα της 1ης του Νέου Έτους αναλαμβάνει ο σπιτονοικοκύρης να καθαγιάσει την οικία κρατώντας είτε τμήμα της Βασιλόπιτας είτε του αντίστοιχου των Χριστουγέννων Χριστόψωμο και ένα κερί μπαινοβγαίνοντας στη πόρτα τρεις φορές λέγοντας "έξω τα κακά, μέσα τα καλά".

Γράφεται πάνω στη Βασιλόπιτα ο αριθμός του νέου έτους με σειρά αποφλοιωμένων αμυγδάλων σοκολάτα ή με ζάχαρη. Έτσι λίγο πρίν πάει 12:00 ακριβώς τα μεσάνυχτα την ώρα που κοντεύει να γίνει η αλλαγή του έτους σβήνουν τα φώτα και μετρώντας αντίστροφα από το δέκα μέχρι το ένα μετά από ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το νέος έτος με το υπερθέαμα πυροτεχνημάτων στον ουρανό.

Υλικά

250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2 κούπες) κοσκινισμένο
 2 κουταλάκια του γλυκού μπείκιν πάουντερ
2 βανίλιες σκόνη ( ή ενα κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας)
250 γρ βουτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ ζάχαρη (1 κούπα)
5 αυγά χωρισμένα οι κρόκοι απο τα ασπράδια
125 γρ τριμμένη αμυγδαλόψιχα (1/2 κούπα)
Ξύσμα απο ενα μεγάλο πορτοκάλι και τον χυμό απο το μισό πορτοκάλι

2 κουταλιές της σούπας ρούμι ή λικερ της αρεσκείας σας
Αχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα, κορδέλες για να την διακοσμήσουμε κτλπ.

Εκτέλεση συνταγής

Ανακατευουμε σε ενα μπολ το αλέυρι με το μπεικιν.
Βάζουμε τα σπράδια του αυγού σε απόλυτα στεγνό μεταλικό δοχείο (ή ταψάκι) με 2 σταγόνες λεμόνι και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα (να σχηματίζει ωραίες κορυφές)

Χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το βουτυρο με την ζάχαρη και σιγά σιγά προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες, το λικερ, τον χυμό πορτοκαλιού και χτυπάμε. Προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα και ανακατεύουμε χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μιξερ στο χαμηλό.Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το μπεικιν και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Ενσωματώνουμε την μαρέγκα μέσα στο μείγμα του κεικ με απαλές κινήσεις με το κουτάλι ή την σπάτουλα αναδέυοντας απο κάτω προς τα πάνω.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα ( 24 εκ) της οποίας τον πάτο τον έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί (Χρησιμοποιήστε φόρμα με ελατήριο (τσερκι) και αλειψτε πολύ καλά με βουτυρο όλο το ταψί.

Ψηνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 (όχι στον αέρα) για 45-50 λεπτά. Αφου ψηθεί περιμενουμε να κρυώσει εντελώς πριν την ξεφορμάρουμε. Οταν την ξεφορμάρουμε μπήγουμε το φλουρί απο κάτω.

Την πασπαλίζουμε με αχνη ζάχαρη, χρησιμοποιώντας ένα κοσκινο. Την δένουμε με κορδέλα
και διακοσμούμε με σπόρια ροδιού.

Χρόνια πολλά!

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.