Το πρώτο θαύμα και η εμφάνιση του Προφήτη Ηλία. Ο προφήτης Ηλίας ήταν γιος του Σωβάκ και καταγόταν από τη Θέσβη της περιοχής Γαλαάδ, που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, γι' αυτό και ονομάστηκε Θεσβίτης. Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9 π.Χ. αιώνα. Είναι από τους γνωστότερους και μεγαλύτερους προφήτες του Ισραήλ. Άσκησε το προφητικό του χάρισμα επί 25 έτη και όπως διαβάζουμε στο Δ΄ βιβλίο Βασιλειών της Παλαιάς Διαθήκης, ήταν δασύτριχος και ζωσμένος με μια δερμάτινη ζώνη. Όταν γεννήθηκε, ο πατέρας του είδε μία θεία οπτασία: Δύο άγγελοι τον ονόμαζαν Ηλία, τον σπαργάνωναν με φωτιά και του έδιναν φλόγα να φάει.

Οι ιερείς του Ισραήλ, ερμηνεύοντας την οπτασία, είπαν στον πατέρα, ότι ο γιος του θα γίνει προφήτης και θα κρίνει το Ισραήλ με δίκοπο μαχαίρι και φωτιά. Ο προφήτης Ηλίας εμφανίστηκε σε μια δύσκολη εποχή για τον Ισραήλ, όταν στο βόρειο βασίλειο βασίλευε ο Αχαάβ, ένας κακός και ασεβής βασιλιάς και εκείνη την περίοδο οι Ισραηλίτες είχαν απομακρυνθεί από τον Θεό. Ο προφήτης Ηλίας, ως απεσταλμένος του Θεού, πηγαίνει στο βασιλιά Αχαάβ και προφητεύει ότι θ’ ακολουθήσουν τρία χρόνια ανομβρίας στη χώρα.

Ο προφήτης Ηλίας για να κρυφτεί από την οργή του ασεβή βασιλιά, με εντολή του Θεού, πήγε και κρύφτηκε σε ένα σπήλαιο στο χείμαρρο Χορράθ ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού. Εκεί στο σπήλαιο τον τάιζαν τα κοράκια, το πρωί του έφερναν ψωμί και το βράδυ κρέας και νερό έπινε από τον χείμαρρο. Σήμερα στο μέρος αυτό όπου κρύφτηκε τότε ο προφήτης Ηλίας, βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου στα Ιεροσόλυμα. Στη σπηλιά αυτή ύστερα από χρόνια ήρθε και κλείστηκε ο Άγιος Ιωακείμ, ο πατέρας της Παναγίας. Σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες έμεινε εδώ νηστεύοντας και προσευχόμενος να του χαρίσει ο Θεός ένα παιδί, γιατί ήταν άτεκνος. Ήταν μεγάλος σε ηλικία όπως και η γυναίκα του η Αγία Άννα και δεν μπορούσαν να τεκνοποιήσουν. Όμως ο Θεός άκουσε την προσευχή του Αγίου Ιωακείμ και έτσι απέκτησαν παιδί, την Μαριάμ, την Παναγία μας που γέννησε τον Ιησού Χριστό.

Με εντολή του Θεού όταν πλέον ξεράθηκε και ο χείμαρρος από την ανομβρία πήγε και έμεινε στη Σαρεπτά στην περιοχή της Σιδωνίας, όπου εκεί τον φρόντιζε και τον έτρεφε μια χήρα. Κάποια στιγμή ο γιος της χήρας αρρώστησε βαριά και από την ασθένεια πέθανε. Τότε η γυναίκα είπε στον προφήτη Ηλία: «Τι είμαι εγώ για σένα, άνθρωπε του Θεού; Ήρθες στο σπίτι μου για να θυμηθεί ο Κύριος της αμαρτίες μου και να θανατώσει το γιο μου;». Ο προφήτης Ηλίας ζήτησε το παιδί και το ξάπλωσε πάνω στο κρεβάτι του και έκανε θερμή προσευχή στον Θεό λέγοντας για ποιο λόγο επέτρεψε αυτό το κακό στη χήρα που τον φιλοξενεί και άφησε να πεθάνει ο γιος της. Ο Θεός άκουσε την προσευχή του προφήτη Ηλία και η ψυχή του παιδιού ξαναγύρισε και το παιδί αναστήθηκε. Η χήρα βλέποντας το παιδί της και πάλι ζωντανό είπε στον προφήτη Ηλία, πως είναι άνθρωπος του Θεού και πως ό,τι προφητεύει είναι πραγματικά λόγος του Κυρίου. Τα θαύματα όπως και το θαύμα του προφήτη Ηλία, δεν γινόντουσαν μόνο την εποχή της Παλαιάς Διαθήκης ή την εποχή της Καινής Διαθήκης, τότε που ζούσε ο Ιησούς Χριστός. Θαύματα γίνονται και στις ημέρες μας, αρκεί να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και να κάνουμε αυτό που έκανε ο προφήτης Ηλίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.