Για ακόμη μια χρονιά οι εκτοπισμένοι της κατεχόμενης κοινότητος Παλαικύθρου συνάχθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της Πανσόφου, στην προσφυγιά.

Την Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου (Συνοικισμό Λατσιών) προϊσταμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατουμένου υπό των κληρικών της ενορίας, Πρωτ. Χρίστου Χρίστου, ο οποίος κατάγεται από το Μαραθόβουνο και είναι μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Προφήτη Ηλία Μαραθοβούνου και Οικονόμου Μηνά Θεοδούλου, ο οποίος κατάγεται από το Παλαίκυθρο και είναι μέλος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου.

Ανάμεσα στους πιστούς που συνάχθηκαν στον Ιερό Ναό παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λατσιών κ. Χρίστος Πιτταράς, οι ευρωβουλευτές Κώστας Μαυρίδης και Λεφτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο, εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων και ογανωμένων συνόλων και τα μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Παλαικύθρου, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν όλους τους ηρωικώς πεσόντες Παλαικυθρώτες κατά την τουρκικήν εισβολή του 1974, αλλά και όλους τους προαπελθόντες κληρικούς, διδασκάλους, κοινοτάρχες, ευεργέτες της κοινότητος Παλαικύθρου, με πρώτο στον κατάλογο τον Ιερέα Γεώργιο Αθανασίου, ο οποίος μαρτύρησε στα χέρια των εισβολέων.

Ο Θεοφιλέστατος στο κήρυγμα του θείου λόγου αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής ερμηνεύοντας τον λόγο του Κυρίου: «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν» (Λκ. ιη΄ 27). Αυτό μας το φανερώνει με τον βίο της η τιμώμενη Αγία Αικατερίνη.

Αυτή η μεγάλη Αγία της Εκκλησίας, η οποία τιμάται ανα την οικουμένη, ήταν προικισμένη από τον Θεό με σοφία, τόσο κοσμική όσο και αγιοπνευματική. Έζησε στην αρχαία πόλη του πολιτισμού και των γραμμάτων, την Αλεξάνδρεια των χρόνων των διωγμών.

Εκτός από το μαρτύριο της συνειδήσεως, το οποίο ο κάθε χριστιανός το βιώνει καθημερινά, η Αγία Αικατερίνη πέρασε και από το μαρτύριο του αίματος ομολογώντας τον αληθινό Τριαδικό Θεό.

Σήμερα εμείς, παρά τις συνθήκες κατοχής που επικρατούν στη μεγαλόνησό μας, δε βιώνουμε το μαρτύριο του αίματος που βιώνουν αδελφοί μας σε άλλα μέρη του κόσμο και ιδιαίτερα της Μέσης Ανατολής. Εντούτοις, όλοι μας ζούμε το μαρτύριο της συνειδήσεως και καλούμαστε να είμαστε φως χριστού μέσα στον κόσμο, έτσι ώστε να δοξάζεται το όνομα του Πανάγαθου Τριαδικού Θεού.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το Μνημόσυνο πάντων των ηρώων και των κεκοιμημένων του κατεχόμενου Παλαικύθρου.

Ο Θεοφιλέστατος ευχαρίστησε όλους τους χωριανούς για το έργο που επιτελούν προς δόξα Θεού και προς διατήρηση της μνήμης των πατρικών μας εστιών. Ιδιαίτερα, τίμησε την κα. Μυροφόρα Λοΐζου εκ Παλαικύθρου για την πλούσια προσφορά της στο έργο της κοινότητός της. Της προσέφερε, εκ μέρους της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυστοστόμου Β΄, το βιβλίο που επιμελήθηκε ο εκ Παλαικύθρου κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου με τίτλο «Εικόνες της Κύπρου».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.