Στις 31 Ιανουαρίου 2022, ανήμερα του Αγίου Αθανασίου, {18-Ιανουαρίου με το πάτριο εορτολόγιο}, ο Αρχιεπίσκοπος Αμπακάν και (πάσης) Χακασσίας κ.Ιωνάθαν λειτούργησε στο παρεκκλήσι του αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, τιμώμενου επ’ ονόματι των Δώδεκα Αποστόλων. Στο κτίριο επίσης στεγάζεται και το Επισκοπικό Πνευματικό- Εκπαιδευτικό κέντρο. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα Αμπακάν (165 χιλ. κάτοικοι), της αυτόνομης Δημοκρατίας Χακασσίας (532 χιλ. κάτ.), της Ομοσπονδιακής Ρωσίας. Την ίδια ημέρα των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου πατριαρχών Αλεξανδρείας, τιμώνται στην Ρωσία και οι τοπικοί Όσιοι μοναχοί Κύριλλος και Μαρία, γονείς του Αγ.Σεργίου του Ραντονέζ.

Με τον σεβ/το συλλειτούργησαν ο πρωτοπρεσβύτερος π.Αλέξανδρος, ο ιερέας π.Ανδρέας, ο πρωτοδιάκονος Ανδρεας και ο διάκος της σειράς Σέργιος.

Τους ύμνους της Λειτουργίας απέδωσαν οι ψαλμωδοί του καθεδρικού ναού της πόλης, υπό τη διεύθυνση της κ.Μαρίας Ερμάκοβα. Με την ευλογία του Δεσπότη, το κήρυγμα εκφώνησε ο πάτερ Ανδρέας.

Μετά την απόλυση της Λειτουργίας, λόγο πνευματικό απηύθυνε και ο 60χρονος Αρχιεπίσκοπος (ο από Επίσκοπος Ν.Σαχαλίνης & Κουρίλων νήσων), κ.Ιωνάθαν, προσφωνώντας τους πιστούς με αρχιερατική διδασκαλία.

Η εν λόγω Δημοκρατία βρίσκεται στο νότιο Σιβηρικό Διαμέρισμα. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι Ρώσοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, ενώ οι γηγενείς Χακάσσιοι είναι κλάδος Τουρκικών λαών και μιλούν την δική τους γλώσσα “Χακάς” . Αυτοί εκχριστιανίστηκαν τον 19ο αιώνα.

Θ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.