Στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην Ανω Τούμπα ιερούργησε σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

Ο Παναγιώτατος κατά το κήρυγμά του, αναφέρθηκε στα σχόλια που έγιναν για την προ εβδομάδων συνάντηση με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τη σύζυγό του στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

Ο Μητροπολίτης Ανθιμος, αναφέρθηκε και στη στάση συνεργατών του πρωθυπουργού, για τον οποίον είχε να πει ένα καλό λόγο.

Ο Ποιμενάρχης είπε μεταξύ άλλων για το περιστατικό: «Πριν από ενάμιση μήνα, ημέρα Κυριακή μετά τη Λειτουργία, ήρθε χωρίς να υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση, ο αρχηγός ενός κόμματος με τη σύζυγό του και τους αστυνομικούς της προσωπικής του φρουράς. Ηταν η πρώτη φορά που συναντηθήκαμε. Μου είπε πως ήρθε να με γνωρίσει από κοντά, να με ακούσει και να πούμε δύο καλές κουβέντες.

Τους είπα να καθίσουν και αρχίσαμε μια συζήτηση. Ο άνθρωπος ανήκει σε κάποιο κόμμα, αλλά δεν είπε κάτι γι’αυτά, άλλα πράγματα, πνευματικά, ζητούσε να μάθει. Με ρωτούσε γι’αυτά που είχα πει στο κήρυγμα από την τηλεόραση. Ηταν άψογος σε μένα, πολύ καλός στο λόγο του, η κυρία του αξιοπρεπέστατη.

Με χαιρέτησε και αποχώρησε, ενώ έξω από την πόρτα τον περίμεναν αυτοί που τον φύλαγαν. Μου ζήτησε να βγούμε μια φωτογραφία, όπως κι έγινε.

Μια εβδομάδα αργότερα, μέσα σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο ταξίδευε ο πρωθυπουργός που αγαπώ κι εκτιμώ, πήγαινε με τους συνεργάτες του σε μια υποχρέωση. Ενας από αυτούς πήρε τη φωτογραφία που είχε δημοσιευτεί και την έδωσε στον κ.πρωθυπουργό.

Αυτή η ενέργεια του Ελληνα πολίτη να κόψει τη φωτογραφία του Μητροπολίτη που συναντήθηκε με έναν αρχηγό κόμματος και τη σύζυγό του, που ούτε έφαγε, ούτε ήπιε, ούτε είπε αηδίες, είναι το χειρότερο αυτού του περιστατικού. Ο κ.πρωθυπουργός δεν έκανε τίποτα, δεν είπε κάτι και δεν έχει καμία ευθύνη.

Εμείς δεν είχαμε καμία ευθύνη για την επίσκεψη. Η πόρτα της εκκλησίας είναι πάντα ανοιχτή και μιλώ με όλους. Ποιο ήταν το κακό να μιλήσω μαζί του και να βγει η φωτογραφία. Γιατί να γίνουν τέτοια σχόλια;

Η Εκκλησία δεν έχει την κοσμική αντίληψη. Είναι χώρος αγάπης, συμπαραστάσεως, συμπροσευχής, από κοινού αντιμετώπισης των προβλημάτων. Οποιος έρχεται στην Εκκλησία, έρχεται στον ίδιο τον Ιησού Χριστό».

Στο σημείο εκείνο, ο Μητροπολίτης Ανθιμος αναφέρθηκε και στις διαμάχες εντός της χώρας: «Οι μέρες που περνάμε σήμερα είναι δύσκολες. Υπήρξαν στο παρελθόν πολλοί χειρότερες. Οι άνδρες της γενιάς μου, όσοι ζουν ακόμη, θα θυμούνται τον πόλεμο με τους Ιταλούς, τους σκληρούς Γερμανούς και τον εμφύλιο.

Πάθαμε και μάθαμε και διδαχθήκαμε από τα δεινά. Γνωρίζετε τα πάθη και τις απειλές των εθνικοφυλετικών πολέμων. Μακριά από αυτά. Πρέπει να έχουμε, ελπίδα και διάθεση. Να βοηθάμε την πατρίδα και όχι πρόσωπα, και κομματικές επιδιώξεις».

Δείτε το βίντεο με το σημερινό κήρυγμά του.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.