Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και το Ιερό Μνημόσυνο του αοιδίμου προκατόχου του, Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Ανθίμου, επί τη συμπληρώσει 12 ετών από της εις Κύριον εκδημίας του.

Κατά την προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξέφρασε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της Τοπικής Εκκλησίας στο μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Άνθιμο, ο οποίος υπήρξε ο δεύτερος ιδρυτής και ανακαινιστής της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, εκείνος που, από αγάπη στην Υπεραγία Θεοτόκο, καθιέρωσε το περίπυστο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Χαρακιανής, εκείνος, ο οποίος χειροτόνησε και εισήγαγε στον Ιερό Κλήρο πλειάδα Κληρικῶν, που διακονούν την Τοπική Εκκλησία, και εκείνος που προσέφερε, με τα χαρίσματα που του έδωσε ο Θεός, μεγάλο ποιμαντικό έργο κατά τη σύντομη ποιμαντορία του στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Οφειλετικό είναι πάντοτε το χρέος και σε εκείνον και σε όλους πού διέθεσαν τα χαρίσματά τους στη διακονία της Τοπικής Εκκλησίας, όπως ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Ηγούμενο, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Παρθένιο Καλυβιανάκη, για όλη την προετοιμασία και για την αγάπη και διαρκή φροντίδα του για το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος προχείρισε σε πνευματικούς πατέρες τρεις Κληρικούς της Μητροπόλεώς. Τον Αιδεσ. Πρωτ. Ευάγγελο Ζαφειρόπουλο, που υπήρξε το τελευταίος Αρχιδιάκονος του Μητροπολίτου Ανθίμου, τον Αιδεσ. Πρωτ. Πολυχρόνιο Μπάταλη, που ήταν η τελευταία χειροτονία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ανθίμου, καθώς και τον Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιο Μανουσάκη, επίσης χειροτονηθέντα από τον αοίδιμο Iεράρχη.

Κατά τη Θεία Λειτουργία παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος προσήλθε κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης κ. Προδρόμου, για να τιμήσει και εκείνος τον προκάτοχό του Μητροπολίτη Άνθιμο, τον οποίο είχε διαδεχθεί στο θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου το έτος 2010, μετά την εις Κύριον εκδημία του.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και πολλοί Κληρικοί, οι οποίοι είχαν χειροτονηθεί και πολυτρόπως ευεργετηθεί από τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Άνθιμο, με πρώτο τον τότε Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαο Πολάκη. Επίσης παρέστησαν ο Πρόεδρος των Κρητών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κ. Αντώνιος Τσουρδαλάκης, καθώς και πλήθος πιστών από το Ρέθυμνο και από το Ηράκλειο, πνευματικά τέκνα του μακαριστού Μητροπολίτου Ανθίμου.

Μετά την Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο προσεφέρθη κέρασμα στο Αρχονταρίκι και ακολούθησε γεύμα στη μοναστηριακή τράπεζα για όλο το εκκλησίασμα.

Κατά τη διάρκεια της τραπέζης, ο Σεβασμιώτατος είχε τη χαρά να υποδεχθεί στην Ιερά Μονή το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, τον οποίο έχει προσκαλέσει για να προεξάρχει της Πανηγύρεως του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Γ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου, στη γενέτειρά του, την Αξό Μυλοποτάμου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδώρητος εξέφρασε τη χαρά του για την προσκυνηματική του επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή και αναφέρθηκε με λόγους αγάπης και σεβασμού στο μακαριστό Μητροπολίτη Άνθιμο, ενώ παρεκάθησε στην τράπεζα με το Μητροπολίτη Ρεθύμνης, τον Ηγούμενο της Μονής και τους λοιπούς Κληρικούς και λαϊκούς προσκυνητές. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας προσκύνησε στο Καθολικό και τα Παρεκκλήσια της Μονής και ξεναγήθηκε στο Κειμηλιαρχείο της καθώς και στην ειδική αφιερωματική αίθουσα με τα Ιερά Άμφια του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ανθίμου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.