Θέμα ημερών είναι να χτυπήσουν ξανά χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Μηνά κατά την ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγένιου που προσδιορίζεται για τις αρχές Φεβρουαρίου. Έως την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου αναμένεται να εκδοθεί το ΦΕΚ για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού π. Πρόδρομος ανέφερε ότι μέχρι την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου ίσως και αύριο Τρίτη να εκδοθεί το ΦΕΚ για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

Επίσης αναμένεται η πρόσκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, προκειμένου ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για την τελετή διαβεβαίωσης, όπως ονομάζεται, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό θα συμβεί το επόμενο δεκαήμερο και ανάλογα με το πρόγραμμα της κ.Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την τελετή ενθρόνισης στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά στις αρχές Φεβρουαρίου σε ημερομηνία που θα οριστεί το επόμενο διάστημα.

Η εκλογή
Ο από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξελέγη νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 11 Ιανουαρίου. Στο τριπρόσωπο ήταν επίσης οι Μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Στην ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε για την εκλογή:

“Συνῆλθε σήμερον, Τρίτην, 11ην τ.μ. Ἰανουαρίου 2022, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, ἐπί τῇ ἀναγνώσει τοῦ γράμματος τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς ἐν Κρήτῃ Ἐκκλησίας, διά τοῦ ὁποίου ὑποβάλλει αὕτη εἰς τήν Μητέρα Ἐκκλησίαν τό ὑπ᾽ αὐτῆς καταρτισθέν Τριπρόσωπον διά τήν ἀνάδειξιν τοῦ νέου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης, ἀδείᾳ καί προτροπῇ τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, οἱ ἅγιοι συνοδικοί πάρεδροι μετέβησαν εἰς τόν πάνσεπτον Πατριαρχικόν Ναόν καί ψήφων κανονικῶν γενομένων τῇ ἐπικλήσει τοῦ Παναγίου Πνεύματος, Ἀρχιεπίσκοπος Κρήτης ἐξελέγη ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος, ὅστις καί ἀναμένεται εἰς Φανάριον διά τήν τέλεσιν κατά τήν τάξιν τοῦ Μικροῦ καί τοῦ Μεγάλου Μηνύματος”.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.