Με ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησε σήμερα διά ζώσης το νέο πιστοποιημένο και μοριοδοτούμενο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών.

Το πρόγραμμα γίνεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020». Το ανωτέρω πρόγραμμα, όπως όλα τα προγράμματα του Ι.Π.Ε, προσφέρεται δωρεάν.

Τον εναρκτήριο Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ. Ευσέβιος, μετά του πανοσιολ. αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, Διευθυντού του Ι.Π.Ε. και του πανοσιολ. αρχιμ. Αμφιλοχίου Φλεβάρη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Συντονιστή του Ι.Π.Ε. για την Ιερά Μητρόπολη Σάμου Ικαρίας και Κορσεών.

Στην εναρκτήρια συνάντηση ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄, εμπνευστή, δημιουργό και Πρόεδρο του Επιμορφωτικού Ιδρύματος, για την ευεργετική μέριμνά του στον άξονα της «ποιμαντικής των ποιμένων» και στις ακριτικές Ιερές Μητροπόλεις της Πατρίδας.

Αναφέρθηκε με έμφαση στην αναγκαιότητα της δια βίου κατάρτισης του Ιερού Κλήρου αλλά και των λαϊκών συνεργατών του ενοριακού έργου στην καθημερινά εξελισσόμενη κοινωνία και εποχή , τονίζοντας εμφατικά ότι η Εκκλησία οφείλει να είναι πρωτοπόρος και όχι ουραγός στις εξελίξεις.

Γι’ αυτό και ο κληρικός και οι συνεργάτες του θα πρέπει να γνωρίζουν πώς να διοικήσουν και να οργανώσουν την ενορία με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας να είναι πρόθυμοι στην υλοποίηση προτάσεων και ιδεών που συμβάλλουν στην οργάνωση των ενοριών τους για το κοινό καλό.

Στη συνέχεια, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, λαμβάνοντας τον λόγο, μετέφερε τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Ευσέβιο για την πρόσκληση και την φιλοξενία, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμφιλόχιο Φλεβάρη για την αρωγή του στον συντονισμό του προγράμματος και όλους τους παρισταμένους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Ακολούθως αναφέρθηκε στα ποικίλα οφέλη που θα αποκομίσουν οι επιμορφούμενοι σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης της Ενορίας, ειδικότερα στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή και ανέπτυξε τους στόχους του σεμιναρίου.

Κατόπιν ανέπτυξε το θέμα «Δραστηριότητες Ιερού Ναού», ενημερώνοντας τους για τη θεματική και των λοιπών ενοτήτων, οι οποίες θα ακολουθήσουν. Τόνισε ότι οι ενοριακές δράσεις καλό είναι με τις οδηγίες-κατευθύνσεις του Μητροπολίτη , να δίνουν και το έναυσμα για προσωπική δραστηριοποίηση όσο γίνεται περισσοτέρων μελών της ενορίας και να μην είναι ατομοκεντρικές, ώστε η αφύπνιση στους τομείς της φιλανθρωπίας, της επικοινωνίας και της διακονίας να είναι συλλογική, επικοινωνιακή και να έχει και συνέχεια.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων με την καταλυτική και καίρια παρέμβαση του Σεβασμιωτάτου σε ποικίλα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ιερείς στα πολλαπλά καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις οι οποίες θα γίνουν εξ αποστάσεως, αφορούν στις εξής θεματικές ενότητες:

Θ8. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (28 διδακτικές ώρες)

Α/Α Τίτλος Επιμέρους Θεματικής Ενότητας Ημερομηνία και ώρα Εκπαιδευτές Ώρες
1.1. Έναρξη – Περιεχόμενο και στόχοι προγράμματος – Εισαγωγή στο πρόγραμμα ΤΡΙΤΗ
06-06-2023

11:00 -14:45

Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Ιεροκήρυκας Ι.Α.Α., Διευθυντής Ι.Π.Ε.,
Δρ Θεολογίας,LLB – LLM Νομικής,

1
1.2. Δραστηριότητες ι. ναού- 4.
2. Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία Παρασκευή
09-06-2023

17:00- 19:15

Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος 3
3. Διοίκηση ενορίας Τρίτη
13-06-2023

17:00- 20:00

Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων, Κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Λειτουργική 4
4. Εκκλησιαστικό συμβούλιο Παρακευή
16-06-2023 17:00- 20:00

Αρχιμ. Προφύριος Φραγκάκος, Θεολόγος ΜΑ, Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος 4
5. Αρχείο ι. ναού Τρίτη 20-06-2023
17:00- 18:30

Αρχιμ. Ιωάννης Περιστερίδης, Χημικός Μηχανικός Msc, Θεολόγος ΜΑ, Εφημέριος Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπάλληλος Ε.Κ.Υ.Ο. 2
6. Οικονομικά ι. ναού Παρασκευή
23-06-2023 17:00- 20:00

Πρωτοπρ. Σωτήριος Μανωλόπουλος, Θεολόγος, Λογιστής Ι. Μ. Πατρών, Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχνέικων Ι.Μ. Πατρών. 4
7.1. Ψηφιακή συμβολή Δευτέρα
26-06-2023

17:00- 20:00

Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης, Δρ Θεολογίας, Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας, Εφημέριος Ι. Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας 4
7.2. Αξιολόγηση εκπαιδευομένων – Παρουσίαση εργασιών – Ανατροφοδότηση στόχων Ελένη Λιάπη
Φιλόλογος, Μεταπτ. στη Διοίκηση Εκπαίδευσης Υποψ. Διδάκτωρ Θεολογίας

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.