Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει ότι από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου η επιβίβαση από τα νησιά προς την ενδοχώρα επιτρέπεται εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις για τους επιβάτες.

Τι ισχύει από σήμερα για την επιβίβαση των επιβατών σε πλοία, θαλάσσια ταξί και λάντζες από τα νησιά προς την ηπειρωτική χώρα – Αναλυτικά τι προβλέπει η ΚΥΑ – Πώς θα γίνονται τα αεροπορικά ταξίδια προς τα νησιά
Με πιστοποιητικό Covid, μοριακό ή rapid test ή και αρνητικό self test έως και 24 ωρών θα μπορούν από σήμερα να επιβιβάζονται οι επιβάτες σε πλοία, θαλάσσια ταξί και λάντζες από τα νησιά προς τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας.

Παρότι στην αρχή το self test στην επιστροφή αποτελούσε «ισχυρή σύσταση», πλέον καθίσταται υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους, ενώ προβάλλει ως εναλλακτικός τρόπος για να υποβληθεί κάποιος σε εξέταση. Κι αυτό επειδή θεωρήθηκε ότι υπάρχει δυσκολία για τη διεξαγωγή rapid ή PCR test, λόγω της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών σε νησιά. Πάντως, το self test δεν γίνεται δεκτό για ενήλικες που ταξιδεύουν από τα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει ότι από σήμερα, Παρασκευή 16 Ιουλίου η επιβίβαση από τα νησιά προς την ενδοχώρα επιτρέπεται εφόσον υπάρχουν οι εξής προϋποθέσεις για τους επιβάτες:

Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, ή
Εναλλακτικά, προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού Ελέγχου (self-test) που έχει διενεργηθεί έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Μάλιστα, το υπουργείο παρακαλεί τους επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια μιάμιση ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου, για να αποφεύγονται καθυστερήσεις.

Με πιστοποιητικό Covid ή αρνητικό τεστ το αεροπορικό ταξίδι στα νησιά

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων που ισχύουν για τα αεροπορικά ταξίδια στα νησιά, με την επιβίβαση να γίνεται εφικτή είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με βεβαίωση νόσησης είτε με αρνητικό μοριακό (PCR) τεστ εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών από την ώρα του ταξιδιού.

Αναλυτικά, η ΥΠΑ ανακοίνωσε ότι όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να επιδεικνύουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό να προσκομίζουν βεβαίωση/πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων. Εναλλακτικά οι ταξιδιώτες μπορούν να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 (EU DIGITAL COVID-19 CERTIFICATE ), καθώς και τρίτων χωρών, στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την άφιξή τους ως προς τον έλεγχο με rapid test. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

3) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

– Αν οι έλεγχοι αυτοί έχουν διενεργηθεί στην αλλοδαπή και ισχύουν κατά τον χρόνο επιβίβασης των επιβατών στο αεροσκάφος, οι σχετικές βεβαιώσεις γίνονται αποδεκτές υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με τις οποίες επετράπη η είσοδός τους στην Ελλάδα.

– Η υποχρέωση των προϋποθέσεων ισχύει για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

– Στην επιστροφή από τα νησιά υπάρχει σύσταση για διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.