Λαμπάδα, αυγό και τσουρέκι. Η παράδοση θέλει το νονό να δίνει τα τρία παραπάνω δώρα, μαζί με παπούτσια, στα πνευματικά του παιδιά. Στην Εκκλησία συμβαίνει το ανάποδο. Οι πνευματικοί πατέρες είναι οι αρχιερείς και ο Πρωθυπουργός φέρνει τα δώρα.

Ή τουλάχιστον τα «βαφτιστήρια» (Aρχιεπίσκοπος, Μητροπολίτες, αρχιερείς Οικουμενικού Πατριαρχείου, Κρήτης κλπ.) περιμένουν να έρθουν αυτά τα δώρα. Τα δώρα από τον Κ. Μητσοτάκη και την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως έπρεπε να έχουν φτάσει εδώ και καιρό. Περίμεναν, τουλάχιστον μέχρι και τώρα, να φτάσουν πριν το Πάσχα. Όμως με έναν πόλεμο στην Ουκρανία και μια ενεργειακή κρίση τα περιμένουν να έρθουν μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Καταγράφω εν είδη λαμπάδας, τσουρεκιών, αυγών και υποδημάτων τι περιμένουν από την κυβέρνηση στην Εκκλησία. Από την Θράκη μέχρι την Κρήτη και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα.

1. Κατοχύρωση των οργανικών θέσεων των κληρικών. Το πάγιο αίτημα των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, των μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και της Εκκλησίας της Κρήτης. Να κατοχυρώσουν το αυτονόητο. Να λαμβάνουν τη νόμιμη μισθοδοσία που δικαιούνται από το δημόσιο μισθολόγιο οι κληρικοί σε όλη την Ελλάδα και όχι να αποζημιώνονται «στον αέρα». Αυτό θέτει μετ επιτάσεως χρόνια τώρα (από εποχής Αλ. Τσίπρα) ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Αυτό συζήτησαν και η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, Επίσκοπος Λαοδικείας) στη συνάντηση που είχαν προ ημερών με τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

2. Ξεκαθάρισμα και αξιοποίηση των εκκλησιαστικών εκτάσεων. Μέχρι τέλος του καλοκαιριού η Εκκλησία της Ελλάδος και οι μητροπόλεις σε Δωδεκάνησα και Κρήτη περιμένουν να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Περιβάλλοντος, Οικονομικών κ.λπ.) ώστε να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν τι ανήκει στις μητροπόλεις, τι μπορούν να εκμεταλλευτούν και με ποιους όρους δόμησης. Αυτή είναι η «εμμονή» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου τον τελευταίο καιρό που θέλει να αφήσει ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Να ξεκαθαρίσει τα εκκλησιαστικά ακίνητα και να μπορέσει να δώσει μια σχετική οικονομική αυτονομία στην Εκκλησία. Γι’ αυτό και έχει ρίξει όλο του το βάρος στο να κατοχυρώσει και να αξιοποιήσει τα μοναδικά «φιλέτα» που έχουν απομείνει στην Αττική, στην Βουλιαγμένη (τουριστικά ακίνητα, κατοικίες) και στο Σχιστό (κέντρο logistics).

Κόπηκαν οι «χορηγίες»
Ποιο μοναστήρι που μέχρι πρόσφατα «το φύσαγε το χρήμα» έχει σταματήσει να υποστηρίζει οικονομικά εκκλησιαστικούς και άλλους φορείς; Ο ηγούμενος επικαλείται τις οικονομικές δυσκολίες που προέκυψαν μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τα πεντοχίλιαρα κόπηκαν ξαφνικά προς μεγάλη απογοήτευση μητροπόλεων, γραφείων και άλλων λοιπών συγγενών που κάποτε πορεύονταν δίχως να σκέπτονται την αξία του χρήματος. Ο ηγούμενος πάντως, λέει, πως στο όνομά του δεν έχει ούτε ευρώ, οπότε δεν έχει τίποτα να φοβάται…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.