«Σήμερα ακούσαμε και διαβάσαμε για την πυρκαγιά στον προσφυγικό καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου. Ο καταυλισμός της Μόριας έχει ήδη γίνει σύμβολο της μοίρας των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Η Μόρια είναι ο μεγαλύτερος καταυλισμός στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι ο μόνος. Η κατάσταση σε πολλά γνωστά και στους Φινλανδούς νησιά δεν μοιάζει καθόλου με εκείνη του θερέτρου – οι καταυλισμοί που πλημμυρίζουν από μετανάστες και τα προβλήματα που δημιουργούνται, δοκιμάζουν την αντοχή των ντόπιων κατοίκων.

Οι καταυλισμοί αποτελούν μέρος ενός συστήματος της Ε.Ε. που αφήνει άτομα που έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους, να μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνθήκες που αρχικά είχαν σχεδιαστεί ως προσωρινές. Δεν έχουν πρόσβαση πέρα από τους καταυλισμούς – περιμένουν απλώς χωρίς όραμα το μέλλον σε συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες.

Η αναταραχή που παρατηρήθηκε φέτος στους καταυλισμούς επιδεινώθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, η εξάπλωση της οποίας σε συνθήκες καταυλισμού δικαίως αποτελεί αντικείμενο φόβου. Είναι δύσκολο να προστατευτεί κανείς από τον ιό σε συνθήκες καταυλισμού, ενώ οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν να τοποθετήσουν τους πρόσφυγες σε ασφαλή σημεία. Επομένως, η προσπάθεια περιορισμού των μολύνσεων έχει οδηγήσει σε καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διότι το δικαίωμα στην υγεία είναι ένα από αυτά.

Ενώνοντας τις Εκκλησίες και τις Χριστιανικές Κοινότητες στην Φινλανδία, το Οικουμενικό Συμβούλιο της Φινλανδίας, συμμετέχει στο κάλεσμα των Ευρωπαϊκών εκκλησιών για προσευχή για τους αιτούντες άσυλο στους καταυλισμούς, αλλά και για τους Έλληνες, ώστε το σύστημα παραμονής τους στους καταυλισμούς να γίνει πιο υπεύθυνο.

Όλοι θυμόμαστε την υποδειγματική φιλοξενία όσων έρχονταν από την Τουρκία από τους Έλληνες πριν μερικά χρόνια. Θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράστασή μου προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος και στον Προκαθήμενο της, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, υπό την καθοδήγηση του οποίου η Εκκλησία εργάζεται για το καλό του κόσμου.

Σήμερα, μνημονεύουμε στις προσευχές μας πρωτίστως τους ανθρώπους που έχασαν την τελευταία στέγη τους λόγω της πυρκαγιάς, και για όσους χάθηκαν στα κύματα της θάλασσας της Μεσογείου λόγω της άρνησης της Ευρώπης να τους δεχτεί.

Είθε η κοινή προσευχή μας να είναι προς βελτίωση της φιλοξενίας προς αλλήλους και προς όσους πάσχουν, για να μην αναγκάζεται κανένας να προσφύγει σε ακραία μέτρα.»

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.