Η 10η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Παγκόσμιας Ψυχικής Υγείας από το 1994 και ως βασικό στόχο έχει ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα ψυχικά νοσήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία ένα δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με μία ψυχική διαταραχή, κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αυτοκτονεί και η κατάθλιψη αναγνωρίζεται σήμερα ως μία πρωταρχική αιτία ασθένειας και αναπηρίας ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους.

Ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και η Ορθόδοξη Εκκλησία καθώς με εκστρατείες ενημέρωσης αλλά και την δημιουργία κέντρων υποστήριξης για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσα από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης μεταξύ των θεματικών ενοτήτων του προγράμματος περιλαμβάνει και το ζήτημα της «Σύγχρονης προσέγγισης των προβλημάτων της ψυχικής υγείας» καταρτίζοντας έτσι τα στελέχη της, κληρικούς και λαϊκούς, με εξειδικευμένες γνώσεις στο αντικείμενο αυτό.

Από την πλευρά της η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ διαθέτει το οικοτροφείο «Επανένταξη», Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου στην Κυψέλη, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2006, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για την αποασυλοποίηση και κοινωνική επανένταξη δεκαπέντε ασθενών με μακρά παραμονή στα ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων της χώρας, με την ονομασία «Ψυχαργώς».

Στο θεραπευτικό αυτό πλαίσιο, εντάσσονται ενήλικα άτομα που πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές δίνοντας μια απάντηση στο ζήτημα της στέγης, της αποδοχής της υποκειμενικότητας και της ισότιμης ένταξης στον κοινωνικό ιστό, ζητήματα ουσιώδη και αναπάντητα για τα περισσότερα άτομα που λαμβάνουν τη διάγνωση της ψύχωσης. Το οικοτροφείο, αξιοποιώντας θεωρητικά και πρακτικά επιστημονικά «εργαλεία» προάγει την ψυχική υγεία των ενοίκων αποκρινόμενο στην ενικότητα του υποκειμένου και στις εξατομικευμένες ανάγκες του, είτε αυτές οδηγούν σε μια πορεία προς την αυτονομία, είτε σε πολυετή θεσμικά στηρίγματα.

Τα Κέντρα Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Επίσης διαθέτει τα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας τα οποία παρέχουν υπηρεσίες αντιμετώπισης και αποκατάστασης προβλημάτων ψυχικής υγείας σε άτομα με σοβαρές και χρόνιες ψυχικές διαταραχές.

Για παράδειγμα το Κέντρο Ημέρας Ψυχικής Υγείας Χίου παρέχει υπηρεσίες σε ενήλικα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές ενώ ταυτόχρονα αποτελεί έναν χώρο συνεύρεσης, δημιουργίας και επικοινωνίας για όσους χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη και ενίσχυση. Επιπλέον, στο κέντρο μπορούν να απευθυνθούν άτομα από την ευρύτερη κοινότητα που έχουν ανάγκη από ψυχολογική στήριξη και συμβουλευτική.

Άλλα Κέντρα Ημέρας Ψυχικής Υγείας υπάρχουν στο Αργοστόλι, στην Ιεράπετρα και στη Νεάπολη Λασιθίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.