Στον μεγαλοπρεπή και καλλιμάρμαρο Ναό του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, Πολιούχου της πόλεως Λαμίας, ιερούργησε και ωμίλησε την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

Οι Ιερές Ακολουθίες του όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), καθώς και από άλλους τοπικούς Ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε η πολυμελής χορωδία μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού και Καθηγητού της Σχολής κ. Αναργύρου Βλάχου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Έρχεται ο Χριστός να μιλήσει στον άνθρωπό του σήμερα, να απευθυνθεί μέσα στην καρδιά μας, μέσα του στο κέντρο της υπάρξεως μας. Πολλοί από μας τους ανθρώπους ταλαιπωρούμαστε σήμερα από διαφόρους λογισμούς, από διάφορες σκέψεις, κάνουμε διάφορες προσπάθειες στη ζωή μας, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ακόμα και σε κοινωνικό επίπεδο και αισθανόμεθα, ότι δεν τα καταφέρνουμε και μας πιάνει πολλές φορές το παράπονο. Προσπαθούμε να βρούμε κάποιες αιτίες και συνήθως τις αναζητούμε έξω από τον εαυτό μας. Πολλές φορές μας φταίει ακόμη και ο ίδιος ο Θεός. Τον κατηγορούμε ότι δεν μας έχει δώσει προϋποθέσεις ίδιες και όμοιες με αυτές, που ενδεχομένως έδωσε σε άλλους ανθρώπους και αυτό αντί να μας κάνει πιο δυνατούς, αντί να αυξάνει το αγωνιστικό μας φρόνημα, συνήθως μας κάμπτει, μας οδηγεί σε μία μεμψιμοιρία, συνήθως μας οδηγεί σε ηττοπάθεια και στο τέλος έρχεται το χειρότερο, η παραίτηση.

Έρχεται σήμερα ο Χριστός φέρνοντας μας μία όμορφη εικόνα από την γεωργική ζωή.

Ο Χριστός στον καθένα από εμάς έχει χαρίσει έναν πλούσιο αμπελώνα. Ο αμπελώνας πρώτα και κύρια είναι η προσωπικότητά μας, τα ίδια τα δομικά μας χαρακτηριστικά, η ψυχή μας, το πνεύμα μας, το σώμα μας, τα συναισθήματά μας, τα χαρίσματα που είναι εμπλουτισμένη η ύπαρξή μας και δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει χαρίσματα.

Αμπελώνας είναι η ίδια η φύση, το περιβάλλον που και αυτό έρχεται να μας εμπνεύσει. Αμπελώνας είναι προπαντός η Εκκλησία του Χριστού, ο χώρος του πραγματικού σπιτιού μας, της οικογένειας μας που μας δίνει τη δυνατότητα να καλλιεργήσουμε την προσωπικότητά μας και την αληθινή κοινωνικότητα.

Αμπελώνας είναι όλες οι αποκαλύψεις, όλες οι φανερώσεις της αγάπης του Θεού, τα θαύματα που ζούμε στην αγάπη του, τα θαύματα του Αγίου και Ευαγγελιστού Λουκά με τα οποία ευεργέτησε, ευεργετεί και θα ευεργετεί την πόλη μας.

Αμπελώνας είναι όλα τα δώρα του Θεού».

Στην συνέχεια του κηρύγματός του ο κ. Συμεών έθεσε μια σειρά από καίρια ερωτήματα.

«Το ερώτημα που τίθεται και έτσι πάμε στο δια ταύτα, στην ουσία του εαυτού μας και της υπάρξεώς μας είναι: Όταν έρθει ο Θεός στον δικό μας αμπελώνα, στον αμπελώνα της προσωπικότητάς μας, της οικογένειάς μας και της κοινότητάς μας, θα βρει καρπό; Θα μπορεί να βγάλει απόσταγμα το οποίο θα ευφραίνει την καρδία του ίδιου του Χριστού; Εμείς πως αντιδρούμε στους απεσταλμένους του Θεού στη ζωή μας; Πως διαχειριζόμαστε τις ευκαιρίες που μας δίνει ο Θεός;

Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα δώρα που μας δίνει ο Θεός και να παλέψουμε για να έχουμε τη δύναμη να πούμε ότι προσπαθήσαμε, ότι τολμήσαμε και κάναμε ένα σπουδαίο βήμα για τον εαυτό μου και τον τόπο μου, την οικογένειά μου για όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι η πρόκληση που θέτει ο Κύριος του Αμπελώνος σε όλους εμάς. Θα αφήσουμε τα σταφύλια να τα φάνε τα πουλιά ή θα βγάλουμε γλυκό κρασί για να ευφρανθεί η καρδιά μας και η καρδιά των διπλανών μας;».

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας Πρωτ. π. Ιωάννης Καραμέρης, πρσεφώνησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο, ενώ ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε τονίζοντας:

«Θεωρώ πολύ μεγάλη ευλογία που σήμερα λειτουργήσαμε εδώ. Σας ευλογώ όλους μέσα από την καρδιά μου. Εύχομαι ο Αγιος Λουκάς, ο ιατρός, ο Ευαγγελιστής της χαράς να δίνει χαρά σε όλους σας».

Απευθυνόμενος ο κ. Συμεών στον παριστάμενο Δήμαρχο Λαμιέων κ. Ευθύμιο Καραΐσκο τον ευχαρίστησε για το γεγονός, ότι ο ίδιος ο κ. Καραΐσκος προσωπικά, είχε την πρωτοβουλία και απηύθυνε προ καιρού πρόσκληση στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, για να λαμπρύνει την φετινή πανήγυρη του Πολιούχου της πόλεως με την αγιαστική παρουσία του και να τιμήσει για ακόμη μία φορά την Πρωτεύουσα της Ρούμελης, γεγονός ιστορικό, καθότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Ναού θα προεξάρχει ο Μακαριώτατος στην διπλή εορτή της Λαμίας, εορτή του Πολιούχου, Ευαγγελιστού Λουκά και επέτειος της απελευθερώσεως της Λαμίας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

«Έτσι την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, θα είμαστε και πάλι εδώ, όπου στο κέντρο της Αγίας Τραπέζης και στον Δεσποτικό Θρόνο θα ίσταται ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μια μεγάλη ευλογία για την Ιερά Μητρόπολή μας. Θεωρώ ότι γίνεται ακόμα πιο μεγάλη λόγω της συγκυρίας που ζούμε και έχουμε ανάγκη από ενίσχυση και παρηγορία, από προσευχή και ευλογία»,σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.