Στην τελική φάση για την έναρξη των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων, βρισκόμαστε πλέον, καθώς την περασμένη Τετάρτη (15/9) υπεγράφη στα γραφεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, μεταξύ του Θεμιστοκλή Βλαχούλη, αρχιτέκτονα μηχανικού προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και του Ιωάννη Παπακωστόπουλου, νόμιμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ ΝΗΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ – ΜΤ ΑΤΕ», η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου: «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων». Το έργο έχει προϋπολογισμό 13.336.179,90 ευρώ.

Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια
Να σημειωθεί ότι για να φτάσει το έργο σε αυτό το σημείο, η περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων εξασφάλισε την χρηματοδότησή του. Η Περιφερειάρχης αρχικά αντιμετώπισε τις ενστάσεις μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου για την σκοπιμότητα του έργου, το οποίο χαρακτηριζόταν μη αναπτυξιακό και με μεγάλου ύψους προϋπολογισμό με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Μνημείων) και την Περιφέρεια Ι.Ν. Η κ. Κράτσα εξασφάλισε τις πιστώσεις του έργου, οι οποίες δεν υπήρχαν στον κατάλληλο κωδικό, προκάλεσε σύσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για τον οδικό χάρτη του έργου και δέσμευσε το ποσό των 2.000.000 ευρώ, έναντι του ποσού των 800.000 ευρώ, το οποίο θεωρούσε επαρκές το υπουργείο για την έναρξη των εργασιών.

Το χρονοδιάγραμμα και η επίσκεψη της υπουργού
Όπως προβλέπεται, η ανάδοχος εταιρεία κατέθεσε εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης του έργου και πιστής εφαρμογής των όρων της σύμβασης 537.751 ευρώ, ποσό που καλύπτει την προβλεπόμενη σχετική διακήρυξη, δηλαδή ίσο με το 5% επί της αξίας της σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ.
Η ολική προθεσμία του έργου έχει καθοριστεί σε 1.275 ημέρες (3,5 χρόνια περίπου). Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο ανάδοχος αναμένεται να εγκατασταθεί τις πρώτες μέρες του Οκτώβρη και λίγο αργότερα, αναμένεται να επισκεφθεί το νησί μας και τα Στροφάδια, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία μάλιστα, το περασμένο Σαββατοκύριακο συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Ι.Ν. στη ΔΕΘ και μίλησαν για την εξέλιξη του έργου. Να σημειωθεί ότι ο ανάδοχος θα ξεκινήσει με τη μεταφορά των υλικών και με μία πρώτη εκτίμηση, τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν, καιρού επιτρέποντος, στο τέλος του επόμενου μήνα.

Ικανοποιημένη η περιφερειακή αρχή από την εξέλιξη
Η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου, δήλωσε: «Είναι μια ευτυχής κατάληξη, μιας μακράς ιστορίας για ένα δύσκολο έργο που έχει να κάνει με την αποκατάσταση όλων των θησαυρών που έχει το Καστρομονάστηρο των Στροφάδων και παράλληλα είναι η αρχή μιας ωραίας, δημιουργικής ιστορίας, διότι πραγματοποιούνται τα όνειρα της περιφερειακής αρχής και του υπουργείου Πολιτισμού να λάβει το Καστρομονάστηρο το χαρακτήρα τον ιστορικό και πολιτιστικό και οι Στραφάδες να συνδυαστούν πια με κάτι «ζωντανό» και επισκέψιμο. Είμαστε στη δημιουργική φάση τώρα! Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις εργασίες. Συναντήθηκα το περασμένο Σαββατοκύριακο και με την υπουργό Πολιτισμού, την κ. Μενδώνη στην ΔΕΘ, η οποία επισκέφθηκε το περίπτερό μας και συζητήσαμε ειδικά γι’ αυτό το έργο. Όλοι έχουμε μεγάλες αξιώσεις, διότι αποτελεί μια κληρονομιά, ξεχωριστή εκκλησιαστικά και πολιτισμικά. Επενδύονται σοβαρά κεφάλαια από τα δημόσια ταμεία. Η περιφέρειά μας έχει τα δύο τελευταία χρόνια σκύψει με μεγάλο ενδιαφέρον και έχει αφιερώσει πολλές ώρες για να κατευθύνουμε τις διαδικασίες σε αυτή την ευτυχή κατάληξη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που πια βρισκόμαστε στην τελική φάση που είναι και η πιο δημιουργική και δύσκολη, που θα πάρει το χρόνο της. Πάντως, όλοι θα επιμεληθούμε να γίνουν όλα – από την πλευρά που αναλογεί στις αρμοδιότητες του κάθε φορέα – με τον καλύτερο και τον γρηγορότερο τρόπο».

H Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Κατερίνα Μοθωναίου µε τον προϊστάµενο της ∆ιεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνηµείων, Θεµιστοκλή Βλαχούλη
Στις πρώτες της δηλώσεις στην εφημερίδα μας, η νέα Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου και μέχρι πρότινος Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Οικονομικών, Κατερίνα Μοθωναίου, η οποία είχε στενή συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού για το συγκεκριμένο έργο, είπε: «Η υπογραφή της σύμβασης κατασκευής έργου της συντήρησης και αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του ανάδοχου του έργου μας δίνει ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, γιατί οι προσπάθειες που κατέβαλε η περιφερειακή αρχή Ιονίων Νήσων για την υλοποίηση του έργου απέδωσαν καρπούς. Με την αποφασιστικότητα, τη συνεχή παρακολούθηση και συνεργασία της Περιφερειάρχη Ι.Ν. Ρόδης Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αλλά και τη συνεργασία μου, κατ’ εντολή της Περιφερειάρχη Ι.Ν., με τις υπηρεσίες του υπουργείου και ιδιαιτέρως, με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Θ. Βλαχούλη, τους οποίους και ευχαριστώ, φτάσαμε σήμερα σε αυτό το σημείο, να ξεκινά η αποκατάσταση ενός μνημείου, πόλου έλξης θρησκευτικού τουρισμού. Υπενθυμίζουμε ότι με τις ενέργειες της Περιφερειάρχη εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου, αφού οι πιστώσεις δεν υπήρχαν στον κατάλληλο κωδικό και κατάφερε να δεσμεύσει το ποσό των 2 εκατ. ευρώ έναντι του ποσού των 800.000, το οποίο θεωρούσε επαρκές το υπουργείο Πολιτισμού για την έναρξη των εργασιών της αποκατάστασης του οικοδομικού συγκροτήματος. Επίσης, επισπεύστηκε η έγκριση απαλλαγής από τις χρονοβόρες περιβαλλοντικές άδειες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ως προπαιτούμενο, που θα καθυστερούσε σημαντικά την έναρξη των εργασιών. Τόσο η Περιφερειάρχης, όσο και εγώ, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος θα συνεχίσουμε το έργο μας».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.