Την ελπίδα να στηριχτεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου για να εισαχθεί η γυναικοκτονία ως ιδιώνυμο αδίκημα, στον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, εξέφρασε την Τετάρτη η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση σε 15 ημέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Βουλή για την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, η κ. Δημητρίου, που είναι και εισηγήτρια της πρότασης νόμου, ανέφερε ότι το κείμενο ήταν για τοποθέτηση στην αρμόδια επιτροπή και, αφού έχουν προσεγγιστεί όλες οι διαφορετικές απόψεις, το τελικό κείμενο θα πάει στην Ολομέλεια όπου θα τοποθετηθούν όλα τα κόμματα.

«Εύχομαι και ελπίζω να στηριχτεί αυτή η πρόταση νόμου, είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο πλέον είναι παραδεκτό», πρόσθεσε η κ. Δημητρίου. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, ο νομοθέτης ή η νομοθέτης όχι μόνο το ονοματίζει αλλά, αυτό το γεγονός θα μετρά ως επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας.

Ο σκοπός, είπε, είναι πέραν από την ονοματοδοσία και ορατότητα σε αυτό το φαινόμενο, να λειτουργήσει και προληπτικά, μεταφέροντας και προς την κοινωνία των πολιτών τα ανάλογα μηνύματα.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει ζητηθεί και από αλλά κοινοβούλια στην Ευρώπη η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «και προχωρά η κατοχύρωση του ιδιώνυμου αδικήματος της γυναικοκτονίας, και σε πολλά άλλα κοινοβούλια ταυτόχρονα».

«Η Κύπρος, σε αυτά τα θέματα, και αυτό είναι το μήνυμα, πρωτοπορεί, πρωτοστατεί, αντιλαμβάνεται και με αυτό τον τρόπο, όπως ακριβώς έγινε και με την ποινικοποίηση του σεξισμού, προχωρεί στην κατοχύρωση μέσα από τον Νόμο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης αυτού του ιδιώνυμου αδικήματος και, ναι, η δολοφονία μίας γυναίκας, επειδή είναι γυναίκα, συνιστά γυναικοκτονία», είπε η κ. Δημητρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.