“Ο Μητροπολίτης Γεννάδιος ήταν οικουμενικός γιατί εκπροσωπούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην οικουμενικότητά του”.

Σε κλίμα θλίψης και συγκίνησης τελέστηκε σήμερα Παρασκευή, 3η Ιουνίου 2022, η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Σασιμων κυρού Γενναδίου στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών.

Της ακολουθίας προέστη ο επιχώριος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος συμπαραστούμενος από Αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ικανό αριθμό κληρικών και μοναχών.

Την Α.Θ.Π, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, μεταφέροντας το πένθος της ΜτΧΕ για την απώλεια ενός εκ των κορυφαίων στελεχών του θρόνου και συνάμα ενός ακούραστου εργάτη της οικουμενικής ορθοδοξίας.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστη και ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελλό του Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά και τον Διάκονο Επιφάνιο Παπαντωνίου. Νωρίτερα, τέλεσαν τρισάγιο στο σκήνωμα του μακαριστού υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος μετέφερε την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας Κύπρου για τον σεβασμό που πάντοτε -κατά την πολυετή διακονία του- ο αοίδιμος Μητροπολίτης έτρεφε προς την Εκκλησία του Αποστόλου Βαρνάβα και στεκότανε πάντοτε συμπαραστάτης σ’ αυτήν. Με την ίδρυση της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου του ανατέθηκε μάλιστα η διδασκαλία του μαθήματος του Κανονικού Δικαίου, το οποίο υπούργησε με περισσή επιμέλεια.

Σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη κάνοντας αναφορά στην μακροχρόνια αδελφική σχέση και φιλία η οποία τους συνέδεε. Ευχήθηκε τέλος ο Κύριος να «κατατάξει τη ψυχή του εν χώρα ζώντων».

Η ταφή πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής, όπου αναπαύονται και οι γονείς του μεταστάντος Ιεράρχου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γεννάδιος διατηρούσε καλές σχέσεις και με την Ιερά μας Μητρόπολη την οποία επισκεπτόταν συχνά λαμβάνοντας μέρος σε θεολογικά συνέδρια, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις. Στη μνήμη του θα εκδοθεί σύντομο αφιέρωμα με αναφορά στη σχέση αυτή.

Να έχουμε την ευχή του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.