Με σκληρές εκφράσεις και ειρωνείες αντιμετώπισε τις αιτιάσεις των Ελλήνων βουλευτών για τη λαθρομετανάστευση στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στη διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως αποκαλύπτει η διαδικτυακή «Γενί Σαφάκ», όταν οι Έλληνες βουλευτές υποστήριξαν ότι δεν γίνονται απωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απάντησε: «Εάν ξαναλάβετε τον λόγο, δεν θα μιλήσω, αλλά θα δείξω βίντεο».

Οι Έλληνες βουλευτές είπαν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για το τί συμβαίνει στο Αιγαίο και στα σύνορα με τις απωθήσεις και τότε ο Σοϊλού απάντησε ειρωνικά:

«Έχουμε ετοιμάσει 11 βίντεο από τα εκατοντάδες που διαθέτουμε σχετικά με απωθήσεις. Αν δεν είμαστε γείτονες με την Ελλάδα στο Αιγαίο και είμαστε με τη Σερβία ή την Αλβανία, τότε έχετε δίκιο. Εάν αυτά τα σκάφη της ακτοφυλακής κάνουν αυτές τις δουλειές με τη δική σας σημαία, αλλά χωρίς δικούς σας ανθρώπους και με άλλα πλοία, τότε έχετε δίκιο. Αλλά δεν είναι έτσι. Ας μην κουκουλώνουμε την αλήθεια. Θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι άνθρωποι μηνύουν την Ελλάδα στα διεθνή δικαστήρια για τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί στην Ελλάδα. Εδώ είναι τα βίντεο, αν θέλετε. Αν ξαναλάβετε το λόγο, εγώ δεν θα ξαναμιλήσω, θα δείξω αυτά τα βίντεο. Και τότε θα παρακολουθήσουμε πώς η ακτοφυλακή σας σκότωσε ανθρώπους, πώς αυτοί επιτέθηκαν στις βάρκες των ανθρώπων με πυροβόλα, πώς ξεφούσκωσαν τα φουσκωτά τους και τους καταδίκασαν σε θάνατο στη μέση της θάλασσας και πώς τους έσωσε το τουρκικό λιμενικό. Μην τα βάζετε μαζί μας. Ελπίζω να μην τα βάλετε!», προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Σοϊλού συνέχισε λέγοντας: «Εδώ δεν δίνουμε παράσταση, ούτε είναι ένα μέρος για να συγκαλύπτουμε γεγονότα και να παραπλανούμε την ιστορία. Εδώ αποκαλύπτει ο καθένας αυτά που ξέρει».

«Δεν έχει νόημα να μιλάμε για τη μετανάστευση, αν δεν μιλήσουμε για τις επαναπροωθήσεις, τους θανάτους και τις δολοφονίες από την άλλη πλευρά. Αυτά δεν γίνονται από το διάστημα. Αν βάλετε όρους ‘αυτά τα θέματα να συζητηθούν, αυτά να μην συζητηθούν’, δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Θεωρείτε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Μπορεί. Δεν είναι σωστό όμως να κάνετε ολόκληρη την Ευρώπη να φαίνεται ότι είναι υπεύθυνη για όσα κάνατε εσείς. Κι η Frontex εξαπατήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι σωστό να ξεκινήσει καυγάς εδώ τώρα. Υπάρχουν συμφωνίες. Δεν ξέρω σε ποια πλευρά αυτής της συμφωνίας βρίσκεστε. Εφαρμόζω αυτήν τη συμφωνία εδώ κι 6 χρόνια. Προσπάθησα να εξηγήσω σε όλους τους υπουργούς Μετανάστευσης πώς εξελίχθηκε αυτή η συμφωνία», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ζήτησε επίσης την κατάργηση της Frontex.

«Η Frontex δεν είναι ένας αξιόπιστος θεσμός. Η Frontex πρέπει να σταματήσει αμέσως να λειτουργεί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι Ευρωπαίοι είναι να καταργήσουν την Frontex.

Είναι ένας απάνθρωπος, μελανός θεσμός. Η Frontex θα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Δεν μπορεί να ξαναλειτουργήσει μετά από τόσες παραβιάσεις. Το λέω αυτό ως υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας. Η Frontex είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή και απόκρυψη ενός μεγάλου μέρους αυτών των απάνθρωπων παραβιάσεων».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.