Σήμερα η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Μνήμονος και Τύχωνος, επισκόπων Αμαθούντος.

Ο Άγιος Τύχων έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ονωρίου, γύρω στο 400, και από νεανικής ηλικίας αφοσιώθηκε στη διακονία της Εκκλησίας.

Ο άμεμπτος βίος και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, η πίστη στον Τριαδικό Θεό και ο μεγάλος ζήλος στην πνευματική άσκηση για τον ενάρετο βίο τον ώθησαν να πλησιάσει και να συνδεθεί πνευματικά με τον επίσκοπο Μνημόνιο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο και λαμπρό στάδιο στη ζωή του Αγίου.

Μετά την κοίμηση του Επισκόπου Μνημονίου, ο Τύχων τον διαδέχτηκε στο θρόνο της επισκοπής Αμαθούντας, τον οποίο και κόσμησε με την αγάπη του, τη διδασκαλία και τις πλούσιες αρετές του.

Καταπολέμησε αποτελεσματικά και με διάκριση την ειδωλολατρία και στήριξε ποικιλότροπα κάθε άνθρωπο που είχε ανάγκη της φιλανθρωπίας της Εκκλησίας.

Η συνείδηση της Εκκλησίας για τη σπουδαιότητα του Αγίου Ιεράρχου εκφράζεται ανάγλυφα μέσα από την εκκλησιαστική ποίηση και υμνολογία, όπως στο ακόλουθο τροπάριο: «Τοῖς λόγοις ἐκόσμησας, τὴν Ἐκκλησίαν Χριστοῦ· τοῖς ἔργοις ἐτίμησας, τὸ κατ’ εἰκόνα Θεοῦ, στεῤῥὲ Τύχων ὅσιε· ἔλαμψας ἐν τῷ κόσμῳ, τῇ ἐν σοὶ σωφροσύνη, βότρυας δὲ ὡρίμους, ἀπονέμεις τοῖς πᾶσι· διὸ καὶ ἑορτάζομεν, πόθῳ τὴν μνήμην σου».

Κοιμήθηκε ειρηνικά σε μεγάλη ηλικία. Ο Πανάγιος Τριαδικός Θεός τον αξίωσε, τόσο εν ζωή, όσο και μετά την κοίμησή του, να επιτελεί αμέτρητα θαύματα, προς ωφέλεια και παρηγορία των πιστών ανθρώπων.

Καθημερινή προσευχή των πιστών η αναφορά στο τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρών, καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν, καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθέ, καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν, καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον ἀγαθὲ τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.