Η μείωση αυτή θα φέρει προφανώς μείωση των εσόδων του επικουρικού, τα οποία δεν θα αντισταθμιστούν από μία αντίστοιχη κρατική ενίσχυση, όπως ισχύει φέτος για τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ λόγω της μείωσης των εισφορών υπέρ του δεύτερου.

Η δεύτερη αλλαγή έχει εξαγγελθεί αλλά δεν έχει ακόμα θεσπιστεί (σ.σ. αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο έως το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους) και αφορά στην ίδρυση ενός δημόσιου επικουρικού ταμείου κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Στο ταμείο αυτό θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά όσοι πρωτασφαλισθούν από τον Ιανουάριο του 2022. Και αυτή η αλλαγή θα φέρει μείωση των εσόδων από εισφορές υπέρ του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Είναι γι’ αυτό που στελέχη της δημόσιας ασφάλισης προβλέπουν πως αν φέτος είναι η κρίσιμη χρονιά για τον κλάδο της κύριας σύνταξης, καθώς κλείνει ο κύκλος των αναδρομικών ενώ αναμένεται μία αποφασιστική αντιμετώπιση του φαινομένου των συνταξιούχων χωρίς ούτε καν προσωρινή σύνταξη, το 2022 θα είναι η κρίσιμη χρονιά για την επικουρική ασφάλιση.

Και αυτό γιατί η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτή το “βουνό” των εκκρεμοτήτων της επικουρικής ασφάλισης, να μειώσει τις εισφορές της και παράλληλα, να αλλάξει το χαρακτήρα της, αν μη τι άλλο για τους νέους ασφαλισμένους της.

Έμμεσες πιέσεις στην επικουρική ασφάλιση αναμένεται να ασκήσει το στοιχείο εκείνου του νέου σχεδίου μείωσης των εκκρεμών κύριων συντάξεων, το οποίο προβλέπει τη δραστική μείωση του ρυθμού έκδοσης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Και αυτό γιατί έχει κριθεί αναγκαίο από πλευράς Υπουργείου Εργασίας να δοθεί έμφαση στην έκδοση κύριων και όχι επικουρικών συντάξεων και έτσι όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων στις υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, θα αφιερωθεί αποκλειστικά, στην έκδοση κύριων συντάξεων.

Ωστόσο, ο όγκος των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων είναι λίγο μικρότερος σε σχέση με εκείνο των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Συγκεκριμένα, οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις ανέρχονται σε 122.000 έναντι σχεδόν 170.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων.

Όσον αφορά στο κόστος εξόφλησης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (μαζί και των αναδρομικών τους) ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ.

Στελέχη των ταμείων αναφέρουν πως η αναμενόμενη ακόμα πιο μεγάλη μείωση του ρυθμού έκδοσης επικουρικών συντάξεων σε συνδυασμό με τις νέες αιτήσεις, οι οποίες κατατίθενται κάθε μήνα προς τους αντίστοιχους ασφαλιστικούς κλάδους, θα οδηγήσουν σε περαιτέρω διόγκωση του αριθμού των εκκρεμών αιτήσεων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως για κάθε δύο αιτήσεις για κύρια σύνταξη, κατατίθεται μία αίτηση για επικουρική σύνταξη. Πιο συγκεκριμένα, κάθε μήνα κατατίθενται περίπου 7.000 αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις

Με αυτούς τους ρυθμούς μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους (λαμβάνοντας υπόψη και τον Ιανουάριο του 2021), θα έχουν συσσωρευτεί έως και 84.000 νέες εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, με το κόστος εξόφλησης τους να προσεγγίζει τα 100 εκατ.ευρώ .

Έτσι, αν “παγώσει” η έκδοση νέων επικουρικών συντάξεων -όπως προβλέπουν ορισμένα πιο απαισιόδοξα στελέχη των ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr- τότε ο όγκος των εκκρεμών αιτήσεων (σ.σ. εκείνων έως και το 2020 μαζί με εκείνες του 2021) προς τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης θα φτάσει το “κατώφλι” των 200.000.

Έτσι το συνολικό κόστος εξόφλησής τους (μαζί με τα αναδρομικά τους), θα ξεπεράσει τα 360 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021-αρχές του 2022. Με άλλα λόγια, θα ανέλθει στο 10% των τακτικών δαπανών για επικουρικές συντάξεις.

Να σημειωθεί το υφιστάμενο δημοσιονομικό κόστος εξόφλησης των 170.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων υπολογίζεται γύρω στα 680 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί μόλις γύρω στο 3% των τακτικών δαπανών για κύριες συντάξεις.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.