Πρόοδος Τιμίου Σταυρού: Αναζητώντας τις ρίζες αυτής της γιορτής έφτασα στα χρόνια του Βυζαντίου. Στα μέσα του 10ου αιώνα βρήκα στον πολυγραφότατο Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο μία ενδιαφέρουσα μαρτυρία. Στο έργο του «Έκθεσις Βασιλείου Τάξεως» αναφέρει πως στην Κωνσταντινούπολη άρχιζε από τις 23 Ιουλίου η προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου, που διαρκούσε επτά ημέρες.

Στη συνέχεια, από την 1η Αυγούστου και για δύο εβδομάδες, γινόταν η «Πρόοδος», δηλαδή η περιφορά του Τιμίου Ξύλου σχεδόν σ’ όλη την Πόλη και τα περίχωρα προς αγιασμό των πιστών. Την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (14 Αυγούστου) περιέφεραν τον Σταυρό του Κυρίου στα ανάκτορα και τέλος, τον εναπέθεταν στο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που βρισκόταν μέσα στο παλάτι.

Πότε έγινε επίσημη η εορτή

Η επίσημη εορτή θεσπίστηκε, όπως φαίνεται, αργότερα. Τον 12ο αιώνα, στα χρόνια της αυτοκρατορίας του Μανουήλ Κομνηνού, οι Βυζαντινοί σώθηκαν από επιδρομή των Σαρακηνών με τη βοήθεια του Τιμίου Ξύλου. Έκτοτε η εορτή ορίστηκε την πρώτη μέρα της νηστείας του Δεκαπενταυγούστου (1 Αυγούστου) και συνοδευόταν από λιτάνευση (πρόοδο) του τιμίου Σταυρού. Ο Πατμιακός κώδικας 266 αναγράφει ότι επίσης κατά την 1η Αυγούστου στη Μεγάλη Εκκλησία ετελείτο «η Βάπτισις των τιμίων Ξύλων». Ο Σ. Ευστρατιάδης σημειώνει: «Κατά την ημέραν ταύτην εξήγετο εκ του σκευοφυλακίου της μεγάλης εκκλησίας ο τίμιος Σταυρός, περιήγετο ανά την πόλιν και εξετίθετο εις διαφόρους ναούς προς προσκύνησιν και αγιασμόν των πιστών και πάλιν απετίθετο εις το σκευοφυλάκιον».

Ταξιδεύω με τον νού στους δρόμους της Πόλης και βλέπω την περιφορά του Σταυρού. Οι πιστοί στέκουν στα πλάγια και κάνουν ευλαβικά το σημείο του σταυρού. Άλλοι συνοδεύουν την πομπή με κατάνυξη και προσεύχονται καθώς αγιάζεται κάθε γωνιά της Βασιλεύουσας. Καμαρώνεις και χαίρεσαι για την ευλάβεια των χριστιανών που τιμούσαν τόσο έντονα τον Σταυρό του Χριστού… Σοφά θεσπίστηκε αυτή η γιορτή. Η Εκκλησία είχε πείρα της δυνάμεως του Σταυρού από τη γέννησή της, από τα πρώτα χρόνια των διωγμών. Έτσι σε κάθε δυσκολία ατομική ή συλλογική οι πιστοί προσέτρεχαν πάντοτε στο Τίμιο Ξύλο, που κατατρόπωσε τον κοσμοκράτορα του αιώνος τούτου, που νίκησε το μεγαλύτερο κακό στον κόσμο, την αμαρτία…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.