Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού-Tι γιορτάζουμε την 1 Αυγούστου

Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού-τη γιορτάζει η εκκλησία την 1 Αυγούστου

Την ημέρα εκείνη υπήρχε η συνήθεια στην Κωνσταντινούπολη να βγάζουν τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου από το παλάτι και να τον φέρνουν στην Αγία Σοφία με συνοδεία πλήθους ιερέων και διακόνων, που καθ  οδόν Τον θυμίαζαν.

Έκαναν πρώτα μια στάση στο μικρό Βαπτιστήριο, όπου τελούνταν η Ακολουθία του αγιασμού των υδάτων (όπως άλλωστε συνηθίζεται ως επί το πλείστον και στα μοναστήρια κατά την πρώτη κάθε μηνός) και κατόπιν ο Σταυρός κατετίθετο στο ιερό Βήμα της Αγίας Σοφίας.

Από τη Μεγάλη Εκκλησία γινόταν τις επόμενες ημέρες η περιφορά του ανά την Πόλη, από συνοικία σε συνοικία, μέχρι την παραμονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (14 Αυγ.), για να εξαγνισθεί ο αέρας και να προστατευθεί η Βασιλεύουσα από επιδημίες που μεταδίδονταν πιο εύκολα εκείνες τις ημέρες, λόγω της ζέστης.

Αφού χάριζε έτσι υγεία, κραταίωση και παραμυθία σε όσους Τον τιμούσαν με πίστη και ευλάβεια, ο Τίμιος Σταυρός επέστρεφε πάλι στο παλάτι.

Τύπος εορτής: Σταθερή. Εορτάζει στις 1 Αυγούστου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Σῶσον Κύριε τὸν λαόν σου, καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς βασιλεῦσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος, καὶ τὸ σὸν φυλάττων, διὰ τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.