Με κάθε επισημότητα, εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η Ζάκυνθος σήμερα γιορτάζει τον Πολιούχο και Προστάτη της, Άγιο Διονύσιο.
Αρκετοί είναι οι πιστοί, οι οποίοι βρέθηκαν στον ναό για να συμμετάσχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τη μη διασπορά του ιού.
Φέτος, μάλιστα, μετά από δύο χρόνια, θα πραγματοποιηθεί και η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος στην πόλη, όμως θα είναι πιο σύντομη.
Για τον εορτασμό βρίσκονται στο νησί μας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο οποίος αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Ν. Αρετάκης.
Επίσης, στο νησί μας είναι για τον τριήμερο εορτασμό και η Περιφερειάρχης Ι.Ν. Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
Μόλις ολοκληρωθεί η λιτανεία, θα ακολουθήσει σύσκεψη στην Π.Ε. Ζακύνθου, ενώ επίσης, στη συνέχεια, ο κ. Τσιάρας θα επισκεφθεί και τον κ. Αρετάκη στο Δημαρχείο.
Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 μ.Χ. στο χωριό Αιγιαλός της Ζακύνθου. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Δραγανίγος ή Γραδενίγος Σιγούρος (ή Σηκούρο). Η οικογενειά του ήταν εύπορη και κατείχε μεγάλη έκταση γης, ενώ οι γονείς του συμμετέχοντας στους πολέμους των Βενετών κατά των Τούρκων απέκτησαν και αριστοκρατικό ιδίωμα. Ο πατέρας του λεγόταν Μώκιος και η μητέρα του Παυλίνα, ενώ είχε άλλα δύο αδέλφια τον Κωνσταντίνο και τη Σιγούρα. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις της Ζακύνθου, που δεν επιβεβαιώνονται ιστορικά, ο Άγιος είχε για ανάδοχο τον Άγιο Γεράσιμο (βλέπε 16 Αυγούστου και 20 Οκτωβρίου).