Το εσπέρας της Κυριακής της Τυρινής 1 Μαρτίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη συμπροσευχόμενος εκ του Παραθρονίου στην Ακολουθία του Εσπερινού της Συγχωρήσεως που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Στο πλαίσιο της πνευματικής δοκιμασίας, μιας οδού που η Εκκλησία μας καλεί να ακολουθήσουμε εισάγοντας στην ευλογημένη περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε στους ευσεβείς χριστιανούς στο πέρας της Ακολουθίας, δίδοντας τον ορισμό της συγχώρησης και αναπτύσσοντας την αξία της στις σχέσεις μας με τον Θεό και τους συνανθρώπους μας.

«Η συγχώρηση είναι η έκφραση της αγάπης, η αίσθηση του να βρισκόμαστε σε κοινωνία και επικοινωνία με τους άλλους, μια κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι μαζί, ομονοούντες και ομοφρονούντες σε μια πορεία προς τον ουρανό, προς την Ανάσταση και δι’ αυτής προς τον Θεό. Με την συγχώρηση ο Θεός μας ζητάει να χωρέσουμε στις ζωές των άλλων. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρωτίστως να βγούμε έξω από τον δικό μας χώρο, από το χώρο του εγωισμού μας και να μπούμε στο χώρο του Θεού. Ο χώρος του Θεού είναι εκεί που μπορούμε να συναντήσουμε τους άλλους, εκεί που δεν υπάρχει το δικό μου και το δικό σου, εκεί που δεν βλέπουμε καμιά διαφορά μεταξύ μας, εκεί που τα ελαττώματα των άλλων γίνονται αφορμές για τη δική μας αγάπη, εκεί που οι αμαρτίες των άλλων είναι και δικές μας και οι δικές μας αρετές ανήκουν και στους άλλους· εκεί που οι απολογίες του Θεού είναι όπλο μας, εκεί που οι άλλοι δεν είναι άλλοι, αλλά αποτελούν εικόνες του Θεού, κομμάτια του δικού μας εαυτού· εκεί που νιώθουμε όλοι μαζί –και όλοι και μαζί– αφού αποτελούμε τα μέλη του Σώματος του Χριστού· εκεί που δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα αλλά έχουμε όλοι έναν κοινό στόχο που μας κάνει να αποτελούμε την λατρευτική σύναξη του Θεού, τη φανέρωση της Βασιλείας των Ουρανών στη γη, την Εκκλησία. Ταυτόχρονα ο Θεός μας προτρέπει να συγχρονιστούμε μαζί Του μέσα από τη δυνατότητα της ενασχόλησής μας με την πνευματική ζωή στο μέτρο που ο καθένας μπορεί να διεισδύσει».

«Η Εκκλησία μας προτρέπει επίσης αυτές τις ημέρες να ασχοληθούμε με την εργασία των αρετών. Οι ευαγγελικές περικοπές των ημερών μιλούν για την ελεημοσύνη, τη νηστεία, την προσευχή, την ανεκτικότητα, την συγχωρετικότητα και την μετάθεση της καρδιάς και του νοός μας στον ουρανό και τα πνευματικά. Γιατί, όπως γράφει και ο Ευαγγελιστής Ματθαίος, «ὅπου ἐστίν ὁθησαυρός ἡμῶν, ἐκεῖ ἔσται και ἡ καρδία ἡμῶν», δηλ. όπου υπάρχει η τάση, η ροπή, η επιλογή, η επιθυμία, ο πόθος μας εκεί είναι και η καρδιά μας. Η εργασία δε των αρετών της ελεημοσύνης και της προσευχής θα πρέπει να γίνεται εν κρυπτώ, με αγώνα που γίνεται μέσα στην καρδιά, όχι με τυμπανοκρουσίες, όχι με εξωτερικές φλυαρίες και επιδείξεις· διότι ο φανερός αγώνας γίνεται για τους ανθρώπους, είναι μια τροφοδοσία του εγκλεισμού μας, ενώ ο εν κρυπτώ αγώνας που γίνεται μυστικώς μέσα στην καρδιά μας και με ταπείνωση, γίνεται για τον Θεό».

Το πρωί της Καθαράς Δευτέρας 2 Μαρτίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρέστη στις Ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών και του Εσπερινού που τελέσθηκαν στο Ιερό Παρεκκλήσιο Αγίου Νεκταρίου, στο Εκκλησιαστικό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.