Εξ αφορμής της Εορτής της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας και της προγραμματισμένης επισκέψεως της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου σε διάφορα προσκυνήματα, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος και η συνοδεία του μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη κατά το διάστημα 8-12 Ιουλίου. Μαζί με τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνα, τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιο Βερνιδάκη και ομάδα κληρικών και λαϊκών από την Κρήτη και τη μακρινή Νέα Ζηλανδία, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είχε την δυνατότητα και την ευλογία συνάμα να περιηγηθεί σε σπουδαία προσκυνήματα της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης.

Την Τρίτη 9 Ιουλίου, ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος, τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, οι Σεβασμ. Μητροπολίτες κ. Γεράσιμος και κ. Μύρων και η συνοδεία τους επεσκέφθησαν περιοχές της Ανατολικής Θράκης. Στην σύντομη στάση τους στην Σηλυβρία, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος τους υπεδέχθη στο Επισκοπείο του και τους ξενάγησε στο χώρο όπου παλαιότερα βρισκόταν το σπίτι όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Άγιος Νεκτάριος. Εν συνεχεία, μετέβησαν στον τόπο που αναβλύζει το Αγίασμα της Παναγίας Λαοδηγήτριας, στην περιοχή του Γάνου.

Η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο νέο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Γάνου και Χώρας και το παρεκκλήσιό του, όπου ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε τον Παναγιώτατο κ. Βαρθολομαίο και την συνοδεία του.

Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη, τον σεβασμό και την συγκίνησή του για τις αλησμόνητες πατρίδες του Ελληνισμού που ξαναζωντανεύουν χάρη στην αγάπη, την πίστη και τις επισκέψεις των εκ του εξωτερικού προσκυνητών.

Συνεχάρη τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο, διότι μετά το θαυμαστό ιεραποστολικό έργο που επετέλεσε ως Μητροπολίτης Νέας Ζηλανδίας δεν σταμάτησε να αγωνίζεται˙ διαμόρφωσε το Επισκοπείο αυτό και δημιούργησε ένα παρεκκλήσι που τιμάται επ᾽ ονόματι του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος Αγίου Αμφιλοχίου της Πάτμου για να τελείται η Θεία Ευχαριστία. Η πράξη του αυτή κέρδισε την εμπιστοσύνη, την αγάπη και την ευλάβεια των χριστιανών και μη κατοίκων της περιοχής.

Το πρωί της Πέμπτης 11 Ιουλίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, οι Σεβασμ. Μητροπολίτες κ. Γεράσιμος και κ. Μύρων μετά της συνοδείας αυτών παρέστησαν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου. Οι ευλαβείς προσκυνητές είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το σεπτό σκήνωμα της Αγίας Ευφημίας που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απηύθυνε χαιρετισμό προς τους σεβαστούς Ιεράρχες και άλλους κληρικούς και λαϊκούς που παρέστησαν στην Ακολουθία, ενώ αργότερα υπεδέχθη στο Γραφείο του τους Σεβασμ. Μητροπολίτες κ. Γεράσιμο και κ. Μύρωνα, που συνοδεύονταν από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Πανοσ. Αρχιμ. Μεθόδιο Βερνιδάκη.

Το εσπέρας της ίδιας ημέρας, η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, οι Συνοδικοί Ιεράρχες και οι Σεβασμ. Μητροπολίτες κ. Γεράσιμος και κ. Μύρων μετά της συνοδείας αυτών παρέστησαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Ο Παναγιώτατος κ.κ. Βαρθολομαίος και οι σεβαστοί Ιεράρχες παρακολούθησαν τα ντοκιμαντέρ του Άγγελου Γιαννούτσου «Γεμίζοντας Φως» και «Διαφυλάσσοντας την Πίστη» που εξιστορούν τις προσπάθειες των πρώτων Ορθόδοξων Ελλήνων Χριστιανών μεταναστών στη Νέα Ζηλανδία για την δημιουργία Ορθοδόξων Εκκλησιών και τη διατήρηση της πίστεως των προγόνων τους. Χαρακτηριστική είναι η κατόρθωση της αγιογράφησης του Παντοκράτορος στον τρούλο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ουέλινγκτον από την Αφρικανή Μοναχή Θέκλα με την συμμετοχή πολλών εθελοντών εκ της Ελληνικής Ορθοδόξου Κοινότητος της πόλεως.

Τέλος, παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το υπό δημιουργία ντοκιμαντέρ σχετικά με τις ιεραποστολικές δράσεις του Σεβασμ. Μητροπολίτου από Νέας Ζηλανδίας, Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλοχίου, στα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού, Φίτζι, Τόγκα και Σαμόα.


Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.