Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς του στην Αθήνα, απηύθυνε χαιρετισμό στην ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε, το πρωί της Τετάρτης, 17 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Our Ocean, από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδου, με θέμα «Θαλάσσια Απορρίμματα: Γεφύρωση Επιστήμης και Διαμόρφωσης Πολιτικής».

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι ο άνθρωπος είναι μέρος της Δημιουργίας, και ως εκ τούτου όλοι έχουμε την ευθύνη να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για την επιβίωση και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Αναφερόμενος στη σημασία του νερού για τη ζωή, είπε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από τη ρύπανση και την υποβάθμιση. “Το νερό των ωκεανών και των θαλασσών μας παράγει σχεδόν το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε και καθαρίζει την ατμόσφαιρα από μεγάλο μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που παράγουν οι άνθρωποι. Εναπόκειται σε εμάς να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες πολιτικές και να επιβάλλουμε περιβαλλοντικούς κανονισμούς”, είπε, και τόνισε ότι “η υγεία των ωκεανών είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ευημερία, τη βιοποικιλότητα και την σταθερότητα του κλίματος του πλανήτη μας”.

Ο Πατριάρχης τόνισε ότι τα θαλάσσια οικοσυστήματα απειλούνται σοβαρά από την υπεραλιεία, τη ρύπανση, και την εξάντληση των πόρων. “Κάποτε ήμασταν λίγοι και η θάλασσα φαινόταν απέραντη, αλλά σήμερα είμαστε πολλοί και οι θάλασσες κινδυνεύουν. Ακόμη και οι πόλεμοι που συμβαίνουν αυτή την στιγμή —στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, καθώς και στην Ουκρανία— θέτουν σε κίνδυνο την ισορροπία των ωκεανών και των υδάτινων οδών μας”. Προκειμένου, όπως είπε, να αντιμετωπίσουμε και να επιλύσουμε την κλιματική κρίση, η οποία επηρεάζει τους θαλάσσιους πόρους του πλανήτη, “πρέπει συνεχώς να θυμόμαστε ότι ό,τι κάνουμε στους ωκεανούς, το κάνουμε στους εαυτούς μας και τελικά, το κάνουμε στον Θεό”. Ο Παναγιώτατος επεσήμανε ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έχει άμεσες συνέπειες για την επιβίωσή μας και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του προς το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Λασκαρίδης για τη διοργάνωση της ειδικής αυτής εκδηλώσεως, αλλά και για την υποστήριξη προγραμμάτων με σκοπό την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Ιδιαιτέρως δε συνεχάρη το ίδρυμα για την απόφασή του να διαθέσει κατά την επόμενη πενταετία το ποσό των δέκα εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να καταπολεμηθεί στην Ελλάδα η ρύπανση των θαλασσών από τα πλαστικά.

Προηγουμένως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη καλωσόρισε με θερμούς λόγους η Πρόεδρος του ιδρύματος, Ευγεν. κ. Εύη Λαζού-Λασκαρίδη.

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος
Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Γραφείο Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου, ο Πανοσιολ. Μέγας Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γεώργιος Καλαντζής και ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Υπουργού κ. Νικόλαος Δημάκης.

Τελετή απονομής του τίτλου του Επιτίμου Καθηγητού του ΕΚΠΑ προς τον Βλάσιο Φειδά
Το μεσημέρι, ο Παναγιώτατος παρέστη στην τελετή απονομής του τίτλου του Επιτίμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τον Ομότιμο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής αυτού Εντιμολ. κ. Βλάσιο Φειδά. Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος, εκ προσώπου του Μακ. Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, πλήθος Ιεραρχών, κληρικών, Καθηγητών του Πανεπιστημίου, των οικογενών και μαθητών του τιμωμένου, καθώς και φοιτητών.

Συνάντηση με Πρύτανη του ΕΚΠΑ
Αμέσως μετά, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη και είχε σύντομη συνομιλία μαζί του στο επίσημο Γραφείο του στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Ακολούθως ο Παναγιώτατος παρακάθησε στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε το Πανεπιστήμιο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Κωστής Παλαμάς», όπου σε σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμωμένου στα θεολογικά γράμματα, αλλά και διαχρονικά προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Μεταξύ άλλων είπε:

“Η Εκκλησία ευγνωμονεί τον κύριον Φειδάν διά την παρουσίαν, την μαρτυρίαν και την καταλυτικήν συμβολήν του εις τα εκκλησιαστικά πράγματα. Ανέδειξε την διαχρονικήν αξίαν της Κανονικής παραδόσεως, προέτεινεν ευστόχους και τεθεμελιωμένας νομοκανονικώς λύσεις και απαντήσεις εις δυσχερείς υποθέσεις και ακανθώδη ερωτήματα της ζωής της Εκκλησίας, πάντοτε έτοιμος και ακαταπόνητος, με ακλινή πίστιν, ότι «τω θέλοντι κάμνειν συγκάμνει Θεός».

Αλησμόνητος παραμένει εις ημάς η συμμετοχή και συμβολή του εις τους διορθοδόξους και τους διαχριστιανικούς διαλόγους. Συνέβαλε καθοριστικώς εις την κατάρτισιν των ad referendum εις την Αγίαν και Μεγάλην Σύνοδον της Ορθοδόξου Εκκκησίας κειμένων. Πανθομολογουμένως, η προσφορά του καθηγητού Φειδά εις την προετοιμασίαν της Συνόδου της Κρήτης υπήρξε καθοριστική.”

Ομιλία στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός»
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη και ομίλησε στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», του οποίου είναι Επίτιμος Πρόεδρος, κατά την εκδήλωση παρουσιάσεως του βιβλίου του Καθηγητού κ. Σταματίου Γεωργούλη για το έργο και τις παρακαταθήκες του αειμνήστου Σουηδού πολιτικού Ουλοφ Πάλμε, που εκδόθηκε με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 38 ετών από τη δολοφονία του.

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτατος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Ο γενναιόφρων και εμβληματικός πολιτικός, έδωκεν, εξ υψηλών θέσεων ευθύνης, ισχυράν μαρτυρίαν περί του αδιαιρέτου της μερίμνης διά την προώθησιν της ειρήνης, της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικολογικής στρατεύσεως. Αι εξελίξεις εδικαίωσαν τα οράματα και τους αγώνας του. Βλέπομεν και βιούμεν εις τας ημέρας μας, ότι αι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εγγίζουν το σύνολον της ανθρωπότητος, πρώτον όμως και εντονώτερον τους πτωχούς και εμπεριστάτους της γης, ότι είναι αδύνατον να υπάρξη βιώσιμος ειρήνη, εάν αυτή δεν στηρίζεται εις την κοινωνικήν δικαιοσύνην.

Συμφωνούμεν με την αμετακίνητον απόρριψιν εκ μέρους του Ούλοφ Πάλμε, έργω και λόγω, του κυνικού: «Δεν υπάρχει άλλη λύσις», ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική και οικονομική επιλογή απέναντι εις την συμμόρφωσιν προς την άτεγκτον νομοτέλειαν του οικονομισμού και της λογικής του «δικαίου του ισχυροτέρου», του «συμφέροντος του κρείττονος», όπως θα έλεγεν ο Πλάτων. Ο κοινωνικός προσανατολισμός της πολιτικής και ο αγών διά την ακεραιότητα της δημιουργίας όχι μόνον δεν οδηγούν εις ανεξελέγκτους κοινωνικάς εντάσεις και συγκρούσεις, αλλά είναι η μόνη οδός προς την ειρήνην, την πρόοδον και την ευημερίαν. Επαναλαμβάνομεν και ενώπιόν σας ότι είναι απαράδεκτον να δυσφημίζωνται ή να αγνοώνται πλήρως αι εναλλακτικαί μορφαί αναπτύξεως και η εμβέλεια του «πολιτισμού της αλληλεγγύης». Δεν είναι τυχαίον, όπως γράφετε εις το βιβλίον σας, Ελλογιμώτατε κύριε Γεωργούλη, ότι «το περιβάλλον αποτέλεσε έναν από τους πρωταρχικούς αξιακούς πυλώνες της πολιτικής του Πάλμε σε διεθνές επίπεδο», και ότι το λεγόμενον «Σουηδικόν μοντέλον» κοινωνικής πολιτικής ελειτούργησεν ως πρότυπον προς μίμησιν εις παγκόσμιον κλίμακα.”

Στην εκδήλωση παρέστησαν πλήθος Ιεραρχών, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλειος-Πέτρος Σπανάκης, η Εξοχ. Πρόεδρος του Κόμματος “Πλεύση Ελευθερίας” κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο κ. Mustafa Somuncu, Γενικός Πρόξενος της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και του Ακαδημαϊκού κόσμου και πυκνό ακροατήριο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.