Περιεκτική και ουσιώδης νέα εργασία του ομότιμου καθηγητού του ΕΚΠΑ Διονυσίου Δακουρά. Του π. Ηλία Μάκου. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εργασία του ομοτίμου καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών Διονυσίου Δακουρά κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Το θέμα της: “Λύτρωσις και σωτηρία εξ επόψεως θρησκειολογικής φαινομενολογίας”, αρκετά ενδιαφέρον και μεθοδικά ανεπτυγμένο.

Αφού εξηγεί τι σημαίνει φαινομενολογία, είναι η έρευνα εκείνου, το οποίο φαίνεται, επεξηγεί τι δεν είναι και τι είναι η φαινομενολογία της θρησκείας.

Δεν είναι ποίηση περί θρησκείας, δεν είναι ιστορία θρησκευμάτων, δεν είναι ψυχολογία της θρησκείας και δεν είναι θρησκειολογική φιλοσοφία, δεν είναι μεταφυσική. Είναι η μαρτυρία περί εκείνου, το οποίο έχει φανερωθεί σε αυτή.

Με τρόπο απολύτως κατανοητό και με συντεταγμένη ροή, ο κ. Δακουράς, ο οποίος χρησιμοποιεί πλούσια ξένη βιβλιογραφία΄και τεκμηριώνει απόλυτα την ανάπτυξη του θέματός του, παραθέτει πως προσεγγίζουν τη λύτρωση και τη σωτηρία τα διάφορα θρησκεύματα, για να καταλήξει ότι κλείνεται εντός τους η ένωση και η θέωση.

Αφού σημειώνει ότι κατά τη φαινομενολογία τη Σωτηρία φέρει ο Υιός, ο οποίος δεν είναι μόνο η ελπίδα των ζωντανών, αλλά και η παρηγοριά των νεκρών, επισημαίνει με σαφήνεια ότι “ζη μια πίστις, εις την οποίαν ο Θεός εις την μορφήν ενός ανθρώπου κλίνει αγαπών υπέρ το βάθος εις τον κ΄σομον και εις τον άνθρωπον, υπεράνω της ενοχής, εις τον οποίον η υπερβατική δύναμις του Θεού εγένετο ζωντανή, εις μιαν εύθραυστον μορφήν ενός ανθρώπου”.

Ο κ. Δακουράς μπορεί να είναι ένας διακεκριμένος θρησκειολόγος, με ποιοτική συγγραφική παραγωγή, ωστόσο πάντοτε παραμένει ένας ευσυνείδητος και ενσυνείδητος Ορθόδοξος, που διαθέτει το γνώρισμα της πηγαίας και ακλόνητης πίστης στο Χριστό και της προσήλωσης στην Ορθοδοξία.

Διάγει βίο σύμφωνα με τις διδαχές της Εκκλησίας και μπορεί να χαρακτηριστεί εκκλησιαστικός άνδρας, όχι με την έννοια του εκκλησιαστικού αξιώματος, αλλά γιατί ζει κατά τις εκκλησιαστικές επιταγές.

Στη ζωή του αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις, είτε με τον προφορικό, είτε με τον γραπτό λόγο, αλλά προπαντός, αυτό έχει τη μεγαλύτερη αξία, με το προσωπικό του βίωμα. Προσερχόμενος εθελοντής στην πνευματική στρατιά, προσβλέπει και αποβλέπει σ’ έναν ποιοτικό χριστιανισμό.

Μπορεί να πει κανείς για τον κ. Δακουρά ότι είναι χριστιανός θρησκειολογών και θρησκειολόγος θεολογών. Και αυτό, γιατί η στερεά γνώση της θρησκειολογίας συνδυάζεται αρμονικά με τη βαθιά θεολογική και χριστιανική του κατάρτιση, αλλά και με την ενεργούσα πίστη του.

εργασία του ομότιμου καθηγητού του ΕΚΠΑ Διονυσίου Δακουρά

π ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.