ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΙΑ – Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ειδωλολατρίας: άλλος θεωρεί κύριο τον πλούτο, άλλος θεωρεί θεό την κοιλιά, ενώ άλλος κάποια άλλη επιθυμία πιο φοβερή. Θα μου πεις ότι δεν θυσιάζεις σε βόδια, όπως οι Έλληνες;

Κατασφάζεις όμως την δική σου ψυχή, που είναι πράγμα πολύ πιο φοβερό. Αλλά δεν γονατίζεις και δεν προσκυνείς; Με μεγαλύτερη όμως υπακοή κάνεις όλα, που θα προστάξουν και η κοιλία σου και ο πλούτος και η τυραννία της επιθυμίας. Αλλά, εάν δεν κατασκευάζεις είδωλα εσύ, όπως οι Έλληνες, υποκύπτεις όμως με πολλή προθυμία στα ίδια πάθη, κάνοντας τα μέλη του Χριστού μέλη πόρνης και βυθίζοντας τον εαυτό σου στις άλλες παρανομίες. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Είχαν επικρατήσει οι ειδωλατρίες, διότι οι άνθρωποι υπεράνω της αξίας τους θαυμάζονταν. Επίσης έκαναν οι άνθρωποι συνεχώς μοιχείες και φόνους και οτιδήποτε άλλο χειρότερο από τους φόνους. Ακόμα προσκυνούσαν για θεούς πυγμάχους και παλαιστές. Γίνονταν πόλεμοι συνεχείς και αλλεπάλληλοι σε κάθε πόλη και χωριό και σπίτι. Ήταν παιδεραστές. Κάποιος σοφός τους, ο Σόλωνας νομοθέτησε, ότι οι δούλοι δεν επιτρέπεται να είναι παιδεραστές ή να ασχολούνται με τον αθλητισμό, δείχνοντας έτσι, πόσο σπουδαίο πράγμα είναι η παιδεραστία. Και αν εξετάσει κανείς τη ζωή των ειδωλολατρών, θα δει ότι εξευτέλιζαν και την ίδια τους την φύση. Κανένας δεν τους εμπόδιζε στα όργια. Όσο για τα δράματά τους, αυτά ήταν γεμάτα από μοιχείες, ασέλγειες και ανηθικότητες. Ακόμα και αγρυπνίες γίνονταν βρώμικες με γυναίκες που εκτείθονταν σε κοινή θέα. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Ο κενόδοξος είναι ένας Χριστιανός ειδωλολάτρης. Εξωτερικά δείχνει πως λατρεύει το Θεό, στην πραγματικότητα όμως επιδιώκει να αρέσει στους ανθρώπους και όχι στον Θεό. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Είναι πιο εύκολο να πετάξεις τα είδωλα από το ναό, παρά να τα ξερριζώσεις από την καρδιά και την φαντασία του ανθρώπου. (Ιερός Αυγουστίνος)

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.