Τον μέγαν αρχιποιμένα και ιεραρχην, τον προέδρον των Μυρέων Νικόλαον, με κάθε μεγαλοπρέπεια τίμησε η πόλη του Καΐρου στον προς τιμήν Του πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό της Πατριαρχικής Επιτροπείας.

Κατά το Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε η Α.Θ. Μ.ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ Θεόδωρος ο β’ με τυμπανοκορουσίες τον υπεδεχθησαν οι πρόσκοποι της ενορίας Ταξιαρχών Νταχερ.

Στην ακολουθία του Εσπερινού παρέστησαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, της Ελληνικής και Αραβικής Κοινότητός των Συλλόγων και Σωματείων της παροικίας και πολλοί χριστιανοί.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος μίλησε δια την προσωπικότητα του λαοφιλούς Αγίου Νικολάου, ο οποίος είναι η βοήθεια και στήριγμα των αδυνάτων, των πτωχών, των ορφανών των χηρών και όλων γενικά των ευρισκομένων σε δοκιμασίες.

Απευθυνόμενος στον Στρατιωτικό ακόλουθο Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας, του ευχήθηκε ο προστάτης των ναυτιλομένων και του ενδόξου Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να χαρίζει ειρήνη στις θάλασσές μας και γαλήνη στις ψυχές μας.

Ενθυμήθηκε τους εν πολεμικές ακαταστασίες ευρισκομένους Ουκρανούς αδελφούς Χριστιανούς οι οποίοι πάντα ειχαν και έχουν μεγάλη ευλάβεια στον Πανάγιο Νικόλαο.

Με δάκρυα και πόνο ψυχής τον ικέτευσε όπως μέσα στο ψύχος της περιόδου του χειμώνος που διανύουμε, να θερμάνει τις καρδιές των παιδιών του στον δύσκολα αγώνα τους.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής η Α.Θ.Μ. χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μέμφιδος Νικοδήμου Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου.

Κατά την ομιλία του η Α.Θ.Μακαριότης αναφέρθηκε στα ποικίλα χαρίσματα που κοσμούσαν τον εορταζόμενο Άγιο και την δια των πράξεών του ομολογία του κατά την σύγκλιση της εν Νίκαια Α’ Οικουμενικής Συνόδου.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστη και ο νέος εξοχότατος πρέσβης της Ελλάδος στην χώρα της Αιγύπτου κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Ο Μακαριώτατος υποδέχθηκε τον εξοχότατο εκφράζοντας την χαρά του για την έλευση του και την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων της Αιγύπτου προς την μητέρα πατρίδα δια το συνεχές ενδιαφέρον της δια τους όπου γης Έλληνες.

Η καλή και αγαστή συνεργασία Αιγύπτου Ελλάδος και Κύπρου (παρόν ήταν και ο επιτετραμμένος της Κυπριακής Πρεσβείας) αποτελούν θώρακα προστασίας για τον Ελληνισμό της Νειλοχώρας
Του ευχήθηκε καλή δύναμη στα υψηλά καθήκοντά του και η διαμονή του στην Θεοβάδιστο Αίγυπτο να είναι ευχάριστος.

Θεώρησε δε μεγάλη ευλογία που η πρώτη τους συνάντηση τους έγινε στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό κατά την εορτή του Αγίου Νικολάου του οποίου το όνομα φέρει ο κ πρέσβης.

Εις αγαθή ανάμνηση της συναντήσεως τους και δια την ονοματική του εορτή, του προσέφερε εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου αγιογραφία τοπικού καλλιτέχνη.

Απευθυνόμενος τέλος προς τα παιδιά των σχολείων της Ελληνικής Παροικίας, τους ευχήθηκε να έχουν τον παρά Θεού φωτισμό και πρόοδο στα μαθήματά τους.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.