Με λαμπρότητα τιμήθηκε από την Εκκλησία της Ρωσίας, η εορτή της μετακομιδής των τιμίων λειψάνων του Αγίου Μεγάλου Πρίγκιπα Αλεξάνδρου Νιέφσκι (1724.

Η Αγία Πετρούπολη και οι Λαύρες Αγίας Τριάδος και Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, αποτέλεσαν το κέντρο των πανρωσικών και πανεκκλησιαστικών εορτασμών προς τιμήν των 800ών ετών από τη γέννηση του Αγίου Πρίγκιπος Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Της Θείας Λειτουργίας στο καθολικό της Λαύρας της Αγίας Τριάδος προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συλλειτουργούντων πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Την εύσημη αυτή ημέρα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τιμά επίσης και μια προσωπική επέτειο: στις 12 Σεπτεμβρίου 1971 ο ιερομόναχος Κύριλλος Γκουντιάεφ (νυν Πατριάρχης Κύριλλος) έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Άμα τη αφίξει στη Λαύρα ο κ. Κύριλλος προσκύνησε τα τιμία λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, τα οποία με αφορμή την εορτή τοποθετήθηκαν στο κέντρο του καθολικού.

Στους εορτασμούς παρέστησαν η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β. Ματβιένκο και άλλοι υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί και τοπικοί άρχοντες, καθώς και ο δήμαρχος του Βελιγραδίου Ζόραν Ραντογίτσιτς.

Μερίδα πιστών παρακολούθησε την πατριαρχική Θεία Μυσταγωγία από γιγαντοοθόνες οι οποίες εγκαταστάθηκαν στην πλατεία του Αλεξάνδρου Νιέφσκι και άλλα κεντρικά σημεία.

Επίσης, στο «εἴπωμεν πάντες» αναπέμφθησαν δεήσεις υπέρ απαλλαγής από της λοιμώξεως του κορωνοϊού.

Μετά το πέρας της Θείας Συνάξεως τον Πατριάρχη Κύριλλο εκ μέρους των κληρικών και του ποιμνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίας Πετρουπόλεως, προσφώνησε ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκα κ. Βαρσανούφιος.

Ο επικεφαλής της Μητροπόλεως επέδωσε στον Πατριάρχη μια εικόνα του Αγίου Πρίγκιπος Αλεξάνδρου Νιέφσκι και της Παναγίας του Θεοδώρου.

Τον Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησε και ο καθηγούμενος της Λαύρας, Επίσκοπος Κρονστάνδης Ναζάριος και του προσέφερε τρία ιερά εγκόλπια με την μορφή του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι και την Παναγία «Γοργοεπήκοο».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας στη συνέχεια κήρυξε τον θείο λόγο και αμέσως μετά απένειμε υψηλές τιμητικές εκκλησιαστικές διακρίσεις σε ιεράρχες και κοσμικούς άρχοντες.

Τέλος, ο Πατριάρχης Μόσχας προεξήρχε της λιτανείας με τα τίμια λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι από το καθολικό της Αγίας Τριάδος έως την πλατεία Αλεξάνδρου Νιέφσκι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.