ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απίστευτο με όλη την σημασία της λέξεως ήταν το θέαμα που αντίκρυσαν οι ομογενείς που το απόγευμα του Σαββάτου, 18ης Ιουλίου 2026, εξέρχονταν από την Οδό 17 Β και εισέρχονταν στην πάροδο Mueller Road που οδηγούσε στον προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας στα Κάτσκιλς.
Καθ’ όλη την διαδρομή από το Κουίνς έβρεχε, ενώ μόλις πλησιάσαμε στα Όρη «Bear Mountain» οι αρχές άρχισαν να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για καταιγίδες. Ο ουρανός σκοτείνιασε, η ορατότητα μειώθηκε αισθητά και οι υαλοκαθαριστήρες δεν προλάβαιναν να καθαρίζουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου.
Εισερχόμενοι στον χώρο στάθμευσης διαπιστώσαμε ότι το προσκυνητάρι αποτελούσε μια όαση.
Τα στελέχη και οι εθελοντές του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» ασχολούνταν με τις ψησταριές και την προετοιμασία του χώρου για το μεγάλο ξεφάντωμα που θα ακολουθούσε μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης και άλλα στελέχη υποδέχονταν τους προσκυνητές και μεριμνούσαν για τα πάντα ξεκινώντας από τα κεριά μέχρι και τους άρτους για την καθιερωμένη Αρτοκλασία υπέρ υγείας των εορταζόντων, των στελεχών και των μελών του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» και των απανταχού Χιωτών.
Ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας, βοηθούμενος υπό του π. Βασιλείου Λούρου τέλεσε τον Εσπερινό, και των καλλίφωνων ιεροψαλτών Απόστολου Κομπίτση και Νίκου Τσιάδη παρείχαν την δυνατότητα στους πιστούς να απολαύσουν μια πραγματική μυσταγωγία και να μεταφερθούν νοερά στην Βολισσό, την πατρίδα της Αγίας Μαρκέλλας.
Αμέσως μετά ακολούθησε ξεφάντωμα με την ορχήστρα του Λευτέρη Μπουρνιά και τον ίδιο στο κλαρίνο καθώς επίσης και του γκεστ σταρ Γιάννη Παπαστεφάνου στο τραγούδι.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης καλωσόρισε τους προσκυνητές και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παρουσία όχι μόνο των παιδιών, αλλά και των νέων που ξεφάντωσαν μέχρι τα ξημερώματα.
Το πρωί της Κυριακής το τοπίο ήταν ειδυλλιακό, ενώ ο λαμπερός ήλιος καθιστούσε ακόμη πιο επιβλητικό τον πρόναο και το ναό της Αγίας Μαρκέλλας και την λιμνούλα.
Στο κέντρο ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοχωριτών Χίου “Αγία Μαρκέλλα – το Πελιναίον” Δημήτριος Μουτάφης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Οι ομογενείς παρακολούθησαν με κατάνυξη την Θεία Λειτουργία και την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας και των λειψάνων της Αγίας Μαρκέλλας, καθώς επίσης και τα εγκαίνια και τον αγιασμό του πρόναου που τέλεσε ο Επίσκοπος Ναζιανζού, κ. Αθηναγόρας βοηθούμενος υπό του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας της Ζωοδόχου Πηγής του Μπρονξ, π. Βασιλείου Λούρου.
Η οργανωτική επιτροπή του διημέρου φεστιβάλ λαμβάνοντας υπόψη ότι το απόγευμα της Κυριακής λάμβανε χώρα ο τελικός του Μουντιάλ προμηθεύτηκε μια γιγαντοοθόνη και προσέφερε ένα επί πλέον κίνητρο στους απανταχού Χιώτες να ανηφορήσουν στα Κάτσκιλς και να παρακολουθήσουν από κοινού τον αγώνα μεταξύ της Ισπανίας και της Αργεντινής.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτριος Μουτάφης κατά την διάρκεια της συνομιλίας με τις «Αναμνήσεις» εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του διημέρου και για τις μοναδικές στιγμές που βίωσαν οι προσκυνητές.
Στιγμιότυπο από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Φωτογραφία: Facebook.
Ειδική μνεία έκανε και στην γενναιοδωρία τόσο των παρισταμένων, όσο και εκείνων που ενώ βρίσκονταν στον Δαφνώνα και στα άλλα χωριά της Βορείου Χίου και οι οποίοι εκπλήρωσαν το χρέος του και κατάφεραν να ξεπεράσουν τον οικονομικό στόχο του διημέρου.
Αναφερόμενος στις εισπράξεις τόνισε ότι άγγιξαν τις $25.000 και ότι θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα του Συλλόγου και το πιο σημαντικό να συνεχίσουν και να εντείνουν το φιλανθρωπικό τους έργο.
Περιττό να αναφέρουμε ότι στο διάστημα του ενός έτους που μεσολάβησε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Χίου προσέφεραν συνολικά πάνω από είκοσι πέντε χιλιάδες δολάρια για δωρεά ζωοτροφών και για την ενίσχυση των Συλλόγων των εθελοντών πυροσβεστών της Χίου.




































