ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ: Χειροτονία διακόνου από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο. Του π. Ηλία Μάκου. Συστηματική και μεθοδική είναι η προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου να χειροτονηθούν ιερείς στην Εκκλησία της Αλβανίας, όπου, όταν εγκαταστάθηκε ως Αρχιεπίσκοπος, πριν 30 χρόνια, υπήρχαν ελάχιστοι και αυτοί γέροντες και ταλαιπωρημένοι από τις κακουχίες.

Σιγά σιγά προσήλθαν άτομα στην ιεροσύνη, υπάρχουν προς τούτο και Εκκλησιαστικά Λύκεια, καθώς και η Θεολογική Ακαδημία Δυρραχίου.

Όμως, οι ελλείψεις εξακολουθούν να είναι πολλές, ειδικά στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου, όπου ο επιχώριος σεμνός Μητροπολίτης Δημήτριος απευθύνει συχνά εκκλήσεις να προσέλθουν πιστοί, που διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, στην ιεροσύνη.

Μητροπολίτης Δημήτριος Αλβανία

Έτσι κάθε χειροτονία, που τελείται, είναι και μια ευλογία Θεού.

Πρόσφατα, στο ναό των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που βρίσκεται εντός του χώρου του Κολλεγίου «Πνοή Αγάπης» στον Μεσοπόταμο Αγίων Σαράντα, χειροτονήθηκε από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημήτριο σε  διάκονο ο Γρηγόρης Παπασάβας.

Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος

Ο π. Γρηγόριος είναι πολύτεκνος οικογενειάρχης, ζούσε στην Αθήνα, επέστρεψε στον τόπο καταγωγής του, τους Δρυμάδες της Χειμμάρας και αποφάσισε, γοητευμένος από το έργο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και παρακινούμενος από την αγάπη του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου, να ενταχθεί στις τάξεις του ιερού κλήρου.

Χειροτονία Διακόνου Μητρόπολη Αργυροκάστρου

Ο Σεβασμιώτατος στην μεστή ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων, την ευθύνη, το βάρος, αλλά και τη σημασία, που έχει ο κληρικός, και μάλιστα σε μια Ορθόδοξη Εκκλησία πολυθρησκευτικής χώρας, όπου πριν μερικές δεκαετίες η πίστη ήταν διωκόμενη.

Οι κληρικοί μπορεί να συμβάλλουν στο να ανοίξει ο δρόμος! Ο δρόμος, που οδηγεί κοντά στον Χριστό. Που μας φέρνει στο φως. Που μας οδηγεί στην αλήθεια. Που μας ελευθερώνει από κάθε είδους τύφλωση.

Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός, όταν παρεμβάλλονται εμπόδια και φραγμοί, που κλείνουν τον όμορφο δρόμο προς τον Θεό.  Που παγιδεύουν τη δίψα της ψυχής ν’ αναζητήσει και να γνωρίσει τον Θεό. Που ναρκοθετούν τις γέφυρες προς τον ουρανό.

Και αν συναντούν αγκάθια, δυσκολίες, ειρωνείες, επιτιμήσεις, ακόμη και εχθρότητα, οφείλουν να μην αποκάμουν. Να μην απογοητεύονται, αλλά αντίθετα, να προχωρούν με πίστη και θάρρος.

Όπως ακριβώς πράττει στην Αλβανία εδώ και 30 χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, έχοντας απόλυτη βεβαιότητα ότι δίπλα του στέκεται ο Χριστός, ο δυνατός των δυνατών, ο αιώνιος νικητής.

πατήρ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.