Η μείωση θεωρείται αυθαίρετη γιατί στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) με τον οποίο αποκαταστάθηκαν οι μειώσεις Κατρούγκαλου προβλέπεται ρητά ότι οι επικουρικές δεν μπορεί να μειώνονται πιο κάτω μετά την επαναφορά τους στα προ Κατρούγκαλου επίπεδα.

Συντάξεις: Ποιοι πήραν 50% λιγότερα επικουρικά – Σάλος και οργή

Μείωση στις επικουρικές τους συντάξεις κατά 50% είδαν χιλιάδες συνταξιούχοι τραπεζικοί.

Ξαφνικό σοκ που έφερε μνήμες από τις περικοπές του νόμου Καυτρούγκαλου υπέστησαν χιλιάδες συνταξιούχοι τραπεζικοί της Εμπορικής και Alpha Bank, βλέποντας τις επικουρικές τους να μειώνονται κατά 50% εν μία νυκτί, σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Η αρμόδια διεύθυνση επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ αποφάσισε να εφαρμόσει στις υψηλές επικουρικές συντάξεις των τραπεζών το πλαφόν που θεσπίστηκε με το νόμο 4997/2022, επιβάλλοντας όμως όλες τις μειώσεις που είχαν στην παλιά σύνταξη.

Το πλαφόν ανέρχεται σήμερα στα 1.534 ευρώ και η εφαρμογή του στις υψηλές επικουρικές των συνταξιούχων τραπεζικών από το ΤΕΑΠΕΤΕ κατέβασε τις συντάξεις πιο κάτω και από αυτές που έπαιρναν οι συνταξιούχοι όταν έγιναν οι περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με ενημερωτικά σημειώματα που έχει στα χέρια του ο «Ε.Τ.», συνταξιούχος που μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 (πριν το πλαφόν) έπαιρνε επικουρική 880 ευρώ, βρέθηκε στην πληρωμή του Μαρτίου (μετά το πλαφόν) με επικουρική 458 ευρώ, όταν με τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξή του από τα 880 ευρώ είχε πέσει στα 588 ευρώ.

Συντάξεις Μαΐου 2024: Νωρίτερα φαίνεται πως θα γίνει η καταβολή των συντάξεων Μαΐου λόγω Πάσχα.

Στις 25 Απριλίου 2024 ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων Μαΐου σύμφωνα με πληροφορίες.

Με βάση το πλαίσιο καταβολής των συντάξεων σε δύο δόσεις:

Την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα θα καταβάλλονται οι συντάξεις των τέως Ταμείων Μη Μισθωτών [ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ], οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών και οι επικουρικές- ΜΟΝΟ-συντάξεις των μισθωτών και του Δημοσίου ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ).
κάθε προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα θα καταβάλλονται οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών και οι κύριες συντάξεις του ΔΗΜΟΣΙΟΥ( ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ).
Επομένως η καταβολή των συντάξεων Μαΐου θα γίνει ως εξής:

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία Μη Μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν.4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί από 1.1.2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (Μη Μισθωτών και Μισθωτών).
Τη Δευτέρα 29 Απριλίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων Μισθωτών [ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ] καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.