Υπενθυμίζεται πως η διάταξη του περασμένου καλοκαιριού απαγορεύει στους συνταξιούχους που εισέπραξαν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων να προσφύγουν για τις επικουρικές και τα δώρα, καθώς οι διεκδικήσεις γι αυτό το σκέλος των αναδρομικών αποσβέννυνται με την είσπραξη των αναδρομικών των κύριων. Παρόλα αυτά δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι συνέχισαν τον δικαστικό αγώνα για να προλάβουν τις παραγραφές (παραγραφή 5ετίας).

Ποιοι διεκδικούν με αξιώσεις
Δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι (δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2020) αλλά προσέφυγαν αμέσως μετά την νομοθετική διάταξη του καλοκαιριού του 2020 και έως την καταβολή των αναδρομικών τον Οκτώβριο του 2020. Δικαιούνται νέο γύρο αναδρομικών, εφόσον άσκησαν προσφυγή πριν την πληρωμή του Οκτωβρίου. Μένει να φανεί τι θα πει το ΣτΕ.
Αναδρομικά – έστω και τμήμα του 11μήνου – δικαιούνται σύμφωνα με νομικούς και όσοι άσκησαν προσφυγές έως και τον Μάιο του 2021, καθώς τότε ολοκληρώνεται η 5ετης παραγραφή του 11μήνου του 2015 – 2016.

Η κρισιμότητα της επικείμενης απόφασης διαφαίνεται και από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η πλευρά των κρατικών αξιωματούχων στην ακροαματική διαδικασία τον περασμένο Ιανουάριο. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου επικαλέστηκαν από την αγορά των 18 Rafale και την πανδημία, μέχρι και την κρίση στον Έβρο, σε μια προσπάθεια να πείσουν το δικαστήριο για την δυσκολία καταβολής των αναδρομικών.

Ποιοι έχουν κλειδωμένα αναδρομικά
Περίπου 200.000 με 300.000 συνταξιούχοι που είχαν ήδη προσφύγει δικαστικά πριν την ψήφιση του σχετικού νόμου το περασμένο καλοκαίρι (δηλαδή πριν από τον Αύγουστο του 2020) έχουν «κλειδώσει» τις διεκδικήσεις τους για τα χαμένα αναδρομικά του 11μηνου από τις μειώσεις των επικουρικών και την κατάργηση των Δώρων. Δικαιούνται δηλαδή σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τι θα αποφασίσει τώρα το ΣτΕ να λάβουν έξτρα αναδρομικά.
Πρόκειται για τους συνταξιούχους εκείνους που διατηρούν το δικαίωμα να συνεχίσουν τις δίκες τους για τα αναδρομικά Δώρων και Επικουρικών, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουν αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έως ότου να τελεσιδικήσουν οι αγωγές τους.
Μέσω της επικείμενης απόφασης του ΣτΕ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των εν λόγω εκκρεμών υποθέσεων με διαδικασίες – εξπρές (κρίση όχι στο ακροατήριο αλλά στα Διοικητικά Δικαστικά Συμβούλια) τις οποίες επιβάλλει η πιλοτική δίκη.
Συνεπώς η εν λόγω κατηγορία συνταξιούχων κερδίζει χρόνο από την επικείμενη απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ, καθώς θα έρθει πιο κοντά γι αυτήν η καταβολή των σχετικών ποσών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.