ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και αγιορείτικη κατάνυξη εορτάζει σήμερα η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος.

Χτες τελέστηκε ολονύχτια αγρυπνία και σήμερα ακολούθησε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Λίγα λόγια για την Μονή
Η Ιερά Μονή του Αγιου Παντελεήμονος, ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. στην θέση του σημερινού Παλαιομονάστηρου ή Σκήτη Βογοροδίτσα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θεσσαλονικέως και αργότερα Μονή Ξυλουργού.

Τον 13ο αιώνα κάηκε ολοσχερώς. Την ανακατασκευή του μοναστηριού ανέλαβαν ο Ανδρόνικος Β’ Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Περίοδοι ακμής εναλλάσσονται με περιόδους ανέχειας για τη Μονή. Οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά τα 1497. Στη σημερινή της θέση κοντά στη θάλασσα, μεταφέρθηκε το 1765 με την ονομασία Ρούσικο. Το Καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, άρχισε να κτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821.

Πανηγυρίζει σήμερα η Αγιορείτικη Μονή Αγίου Παντελεήμονος
Το ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμωνο επισκέπτεται ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη φωτογραφία χτυπά τη μεγαλύτερη καμπάνα του Αγ. Όρους που βρίσκεται στη μονή.
Τα χρήματα για την ανοικοδόμηση τα διέθεσε ο Φαναριώτης ηγεμόνας τής Μολδαβίας Σκαρλάτος Καλλιμάχης. Το μοναστήρι ονομάσθηκε «Αυθεντικόν κοινόβιον των Καλλιμάχιδων» και επανδρώθηκε από τους μοναχούς της μονής του Αγίου Παντελεήμονος του Θεσσαλονικέως, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στις νέες εγκαταστάσεις.

Το 1840 εισέρχονται σε αυτό οι πρώτοι Ρώσοι μοναχοί και η ακολουθία στην Εκκλησία γίνεται στα Ελληνικά και στα Ρωσικά. Το 1875 η αδελφότητα έχε 1.000 μοναχούς και στις αρχές το 20ου αι. περίπου 2.000. Η τράπεζα κτίστηκε το 1890 και είναι χωρητικότητας 1.000 μοναχών.

Πανηγυρίζει σήμερα η Αγιορείτικη Μονή Αγίου Παντελεήμονος

Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και πλήθος κειμηλίων και αμφίων. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλάβικα και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρωσικά.

Από τους θησαυρούς της μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες της Παναγίας Ιεροσυμίτιδας, του Προδρόμου, του Αγίου Παντελεήμονος και η ψηφιδωτή εικόνα του Αλεξάνδρου Νευσκυ.

Στο καμπαναριό υπάρχει η μεγαλύτερη καμπάνα του Αγίου Όρους: ζυγίζει 13 τόνους και έχει διάμετρο 2,70 μέτρα. Επίσης, το μοναστήρι του Αγιου Παντελήμωνα, έχει πλούσια βιβλιοθήκη με ελληνικά και σλαβικά χειρόγραφα και έντυπα.

Στη μονή ανήκουν οι Σκήτες Βογορόδιτσα, Παλαιομονάστηρο, Χρωμίτσα και Νέα Θηβαΐδα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.