Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 16 Ιουλίου, τελέστηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος απηύθυνε στο πολυπληθές εκκλησίασμα επίκαιρη ομιλία, αναφερόμενος στη βιωτή και τα θαύματα που επιτελεί καθημερινώς και αδιαλείπτως η Αγία Μαρίνα. Συγχοροστάτησαν, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων και ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας.

Κατά την παράδοση, την παραμονή της εορτής το πρωί, τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας.

ΚΥΡΙΩΝΥΜΟΣ ΗΜΕΡΑ – ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 17 Ιουλίου, τελέστηκε ο Όρθρος και η πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Πλάτωνος και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ανδρέα.

Το Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Πλάτων, ο οποίος, συγκινημένος, ομίλησε καταλλήλως. Αναφέρθηκε στην ευλάβεια των ανθρώπων προς την Αγία Μαρίνα, η οποία δεκαπενταετής κοπέλα υπέστη το μαρτύριο του αίματος κερδίζοντας τον αμαράντινο της νίκης στέφανο. Επίσης, χαρακτήρισε την Ιερά Μονή πνευματική όαση, η οποία αναπαύει όσους προσέρχονται σ’ αυτή.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Ανδρέας ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους παρευρισκόμενους Αρχιερείς για την αποδοχή της πρόσκλησης και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διεξαγωγή της πανηγύρεως. Τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και τον Δήμαρχο κ. Μανώλη Φραγκάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου κ. Νίκο Σπυριδάκη, τον Διευθυντή του Oμίλου «ΚΡΗΤΗ TV» κ. Αντώνιο Δημητρίου, που μετέδωσε τηλεοπτικά την πανήγυρη και αυτή τη χρονιά, τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του νομού Ηρακλείου κ. Μιχαήλ Σεληνιωτάκη, τον Υπεύθυνο του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών κ. Δημήτριο Προνάκη, τον Διευθυντή του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Ηρακλείου κ. Νικόλαο Γιαννακουδάκη, τη Διοικούσα Επιτροπή της Ιεράς Μονής και τον πρόεδρό της Αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο Φλουρή, τους κληρικούς και λαϊκούς, τους ιεροψάλτες, τους εθελοντές και τις εθελόντριες, τις χιλιάδες ευλαβών προσκυνητών, τους οποίους επαίνεσε για τη συνετή στάση που επέδειξαν ως προς τα μέτρα αποφυγής της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της θαυματουργής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Μαρίνας πέριξ της Ιεράς Μονής.

ΜΕΘΕΟΡΤΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ – ΚΤΗΤΟΡΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Το εσπέρας της Εορτής τελέστηκε ο μεθέορτος Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας και προ της απολύσεως τελέστηκε το κτητορικό μνημόσυνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθ’ όλη την περίοδο που προηγήθηκε της κυριωνύμου ημέρας της εορτής, οι χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη της Κρήτης, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα, που συνέρρευσαν στο Μοναστήρι, είχαν την ευκαιρία να λειτουργηθούν, να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν τα χαριτόβρυτα Λείψανα και τη θαυματουργή Εικόνα της Αγίας Μαρίνας. Η προσέλευση, μάλιστα, των πιστών ξεκίνησε από τις αρχές του μηνός Ιουλίου, προς αποφυγήν του συνωστισμού, ενώ τελούνταν καθημερινά η νυχτερινή Θεία Λειτουργία, ο Εσπερινός και η Παράκληση της Αγίας. Επίσης, ιερείς βρίσκονταν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας στην Ιερά Μονή για τις ανάγκες και την εξομολόγηση των πιστών.

Επιπλέον, η Ιερά Μητρόπολή μας, σε συνεργασία με το Δήμο Μινώα Πεδιάδας, την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Ε.Κ.Α.Β., τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους τοπικούς φορείς συναποφάσισαν η πανήγυρη να διεξαχθεί με πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού (covid-19). Οι Ιερές Ακολουθίες τελέστηκαν στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής, διότι το καθολικό του Μοναστηριού έχει υποστεί ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.