Σήμερα, 1 Νοεμβρίου, εορτίου μνήμης του Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, ξαναθυμόμαστε το μεγάλο θαύμα της διάσωσης της Ιεράς Μονής του Αγίου στην Εύβοια εν μέσω της πύρινης λαίλαπας του καλοκαιριού.

Ο Γέροντας είχε κάνει λόγο για τρανταχτό και κατάφανερο θαύμα τις κρίσιμες ώρες της επίθεσης της πύρινης λαίλαπας στο μοναστήρι κατά το απόγευμα της Τετάρτης 4 Αυγούστου. Περιμέναμε ότι θα βρούμε στάχτη το μοναστήρι, είπε, άλλα είχαμε τελεία εμπιστοσύνη στον Θεό και στους Αγίους. Συζητώντας μαζί του, έγινε λόγος για φωτιά που έκαιγε αλλά ουσιαστικά δεν έκαιγε, καθώς γύρω από το μοναστήρι συντηρήθηκε ζωντανή και καταπράσινη βλάστηση, αν και η λαίλαπα “έγλειφε” τις μάνδρες του ιερού χώρου.

Στο μεταξύ, όλα τα παρεκκλήσια του Ιεράς Μονής ήταν παντελώς άθικτα, αν κι εκείνα έδειχναν ότι είναι τυλιγμένα στις φλόγες και όλοι υπέθεταν ότι δε θα σωθούν, αλλά σώθηκαν με τη βοήθεια του Θεού, είπε ο Γέροντας στο Πρακτορείο μας. Οι ζημιές ήταν λίγες και ήδη από πολύ νωρίς η αδελφότητα λειτούργησε και λιτάνευσε τα ιερά σεβάσματα.

Σύμφωνα με τον Γέροντα, στην αυλή συναντούσε κανείς ορισμένα αποκαϊδια, αλλά η μαρτυρία για το συγκλονιστικό θαύμα της διάσωσης της Μονής γέμισε με ελπίδα την αδελφότητα για το μέλλον.

Ο Γέροντας Γαβριήλ, κατά την τηλεφωνική συνομιλία μας, ήταν ήρεμος, γαλήνιος και επέμεινε ότι συνέβη μεγάλο και εκκωφαντικό θαύμα. Οι φλόγες ήταν 30 και 40 μέτρα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι εθελοντές όντως βοήθησαν και είχαν μεγάλο ρόλο, τόνισε ο Καθηγούμενος, αλλά κανείς εκτός από τον Θεό δεν μπορούσε να σώσει το μοναστήρι.

Επιστροφή στην Ιερά Μονή με βουρκωμένα μάτια: «Είναι ζωντανός Άγιος, παιδιά μου, ο Γέροντας Δαυίδ» (ΡΕΠΟΡΤΑΖ)
Η αδελφότητα και ο Γέροντας Γαβριήλ επέστρεψαν σύντομα στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ μετά την αναγκαστική εκκένωση που έλαβε λόγω της πυρκαγιάς που έπληξε στην Βόρεια Εύβοια. Ο Γέροντας με την αδελφότητα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μοναστήρι όμως ήταν καλά στην υγεία τους και επέστρεψαν τελώντας τη Θεία Λειτουργία για τα Προεόρτια της Μεγάλης Δεσποτικής Εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

«Ευχαριστούμε τον Θεό που μας αξίωσε να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία και σήμερα. Την ξεκινήσαμε κάπως αργά λόγω των συνθηκών. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε με όλη μας την καρδιά τους τον Κύριο της Δόξης, τον Θεό μας την Παναγία μας τους Αγίους μας Δαυίδ και Ιάκωβο και τον Άγιο Γέροντα Κύριλλο και όλους τους Αγίους» είχε αναφέρει μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ.

Ο Γέροντας κατά την πρώτη Θεία Λειτουργία εξέφρασε το παράπονό του ότι δεν έγιναν σωστά κάποια πράγματα στις προσπάθειες πυρόσβεσης, ενώ είχε ευχαριστήσει τους εθελοντές που βρέθηκαν εκεί και συμπαραστάθηκαν με όλες τις δυνάμεις τους.

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.