Η εκκλησία μας στις 11 Δεκεμβρίου τιμά τη μνήμη του Οσίου Δανιήλ του Στυλίτη και των Οσίων Νόμωνα και Βηχιανού.

Ο Όσιος γεννήθηκε το 410 μ.Χ., στο χωριό Μαρουθά της περιφερείας Σαμοσάτων. Έζησε επί βασιλέων Λέοντος, Ζήνωνος και Βασιλίσκου.
Οι ευσεβείς γονείς του ονομάζονταν Ηλίας και Μάρθα. Ο Δανιήλ γεννήθηκε ενώ η μητέρα του ήταν στείρα, γι’ αυτό και οι γονείς του υποσχέθηκαν να τον αφιερώσουν στην υπηρεσία του Θεού. Τον ανέθρεψαν με πολλή επιμέλεια και στα 5 του χρόνια βρέθηκε ήδη σε μοναστήρι. Οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι. Ο Δανιήλ απέδωσε καρπούς.

Νεαρός ακόμα, πήγαινε στις γειτονικές πόλεις και εξηγούσε το Ευαγγέλιο. Έπειτα, πήγε σε κοινόβια Μονή, όπου επιδόθηκε σε ευσεβείς ασκήσεις, θεολογικές μελέτες και καλλιέργεια της ταπεινοφροσύνης.
Κάποτε, σ’ ένα ταξίδι με τον ηγούμενο της Μονής, συνάντησε το Συμεών τον Στυλίτη και πήρε την ευλογία του. Όταν πέθανε ο ηγούμενος της Μονής, ο Δανιήλ ξαναπήγε στον Συμεών και ζήτησε την συμβουλή του για το πού να πάει. Ο Συμεών τον συμβούλευσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που ο Δανιήλ έπραξε. Εκεί, εγκαταστάθηκε στον περίβολο του ναού του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ στην Προποντίδα.

Μετά από λίγο καιρό, είδε σε όραμα τον Συμεών να τον καλεί. Ο Δανιήλ, ερμηνεύοντας αυτό το όραμα, έκτισε υψηλό στύλο και εγκαταστάθηκε πάνω σ’ αυτόν. Σκοπός της εγκατάστασής του πάνω στον στύλο ήταν ο αγώνας για την εξάλειψη των παθών και η απόκτηση περισσότερων αρετών.

Έλαβε το προορατικό χάρισμα, έκανε πολλά θαύματα και ήταν σημαντική η συμμετοχή του στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνας το 451 μ.Χ. Εκοιμήθη 80 χρονών, πλήρης «καρπών δικαιοσύνης των διά Ιησού Χριστού». Δηλαδή γεμάτος από καρπούς, που παράγει η αρετή και που κατορθώνονται διά του Ιησού Χριστού.

Οι Όσιοι και Θεοφόροι πατέρες Νόμων και Βηχιανός σχετίζονται άμεσα με την Κύπρο. Ο Νόμων έζησε ερημίτης με νηστείες, αγρυπνίες και προσευχές, ανυπόδητος χειμώνα-καλοκαίρι. Το ίδιο διέλαμψε στην άσκηση ο Όσιος Βησσιανός ή Βηχιανός, θεωρούμενος ως θεραπεύων τους πάσχοντες από χρόνιο βήχα και άλλα πνευμονικά νοσήματα.

Και οι δύο Άγιοι εορτάζονται μαζί στις κοινότητες Ανάγεια της επαρχίας Λευκωσίας και Φιλούσα της Χρυσοχούς, όπου υπάρχει ναός επ’ ονόματί τους.

Τους Οσίους Νόμωνα και Βηχιανό το απολυτίκιο τούς αποκαλεί «των Κυπρίων το κλέος και οσίων αγλάισμα».

Ας επικαλούμαστε τις πρεσβείες τους, ιδιαίτερα για τη νεολαία της πατρίδας μας, που ταλανίζεται καθημερινά ανάμεσα στις Σειρήνες και τους Κύκλωπες και καλείται άγρυπνα να αγωνίζεται, με επιτυχίες και ενδεχομένως αποτυχίες, και να αντιστέκεται απέναντι σε πολλούς ορατούς και αοράτους εχθρούς!

Καλούμαστε οι πιστοί, με τις πρεσβείες των Αγίων μας, να προετοιμαστούμε με τα ανάλογα πνευματικά εφόδια για τη μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων, δηλαδή της Ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.