Η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι στην περιοχή Αρακαπά κατευθύνεται βορειοανατολικά, πέρασε ήδη από την κοινότητα Επταγώνιας και κατευθύνθηκε προς Μελίνη, Βαβατσινιά και Αγίους Βαβατσινιάς. Η πύρινη λαίλαπα βρίσκεται στους πρόποδες του Μαχαιρά. Το βράδυ δεν θα επιχειρούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και θα συνεχίσουν οι επίγειες δυνάμεις με στόχο να ασφαλίσουν περιμετρικά το Δάσος του Μαχαιρά. Βρέχει αποκαΐδια και φυσά ζεστός αέρας. Το σκηνικό θυμίζει "προσφυγιά".

Ήδη εκκενώθηκε από την Αστυνομία η κοινότητες Αγίων Βαβατσινιάς Βαβατσινιάς και Μελίνης ενώ οι κάτοικοι απομάκρυναν τα οχήματα. Έφτασαν στην κοινότητα οι δυνάμεις πυρόσβεσης της περιοχής, ενώ ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Ήφαιστος και μεταφέρθηκε το κέντρο συντονισμού από τον Αρακαπά στη Βαβατσινιά.

Η πυρκαγιά έχει περικυκλώσει τις κοινότητες Βαβατσινιάς και Αγίων Βαβατσινιάς.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πύρινος εφιάλτης με τους κατοίκους κοινοτήτων της επαρχίας Λεμεσού να ζουν δραματικές στιγμές, αφού εγκαταλείπουν τα σπίτια τους λόγω της μεγάλης έκτασης που έλαβε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι πλησίον της κοινότητας Αρακαπά.

Πυροσβεστική Υπηρεσία και τμήμα Δασών τρέχουν και δεν φτάνουν με τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή του Αρακαπά να επεκτείνεται στις γύρω κοινότητες.

Στις εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ λειτουργεί Κέντρο Επιχειρήσεων και καλείται το κοινό ΜΟΝΟ σε περιπτώσεις ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ που αφορούν είτε οδηγίες για αποφυγή των σημείων της πυρκαγιάς, είτε για πληροφορίες που αφορούν τυχόν εγκλωβισμένα πρόσωπα, να επικοινωνεί με τα τηλ 24804373 – 24804374 τα οποία χειρίζεται η Αστυνομία.

Επίσης, προτρέπεται το κοινό να αποφεύγει τους δρόμους Οδού – Μελίνης, Λεύκαρα – Βαβατσινιάς, Παρεκκλησιάς – Κελλάκι, Ακρούντας – Διερώνας , Χοιροκοιτίας – Βάβλας, Φαρμακά – Οδού.

19: 40 Μερική ανάκληση μελών της Αστυνομίας σε Λεμεσό και Λάρνακα, λόγω των πυρκαγιών

19:16 Στο μέτωπο της Βαβατσινιάς σπεύδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτηση του στο twitter ο Πρόεδρος αναφέρει: « Μια πολύ δύσκολη μέρα για την Κύπρο. Όλος ο κρατικός μηχανισμός επί ποδός. Προτεραιότητα να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και το Ισραήλ που ήδη ανταποκρίθηκαν για την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών».

Στην ενεργοποίηση του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «Ήφαιστος» προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ορεινές περιοχές των Επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας.

19: 10 Η Μητρόπολη Λεμεσού διαθέτει τον κατασκηνωτικό χώρο Κακομάλλη για πληγέντες από πυρκαγιά

18: 54 Στις 06:00 αύριο το πρωί φτάνουν στην Κύπρο τα πτητικά μέσα από το Ισραήλ λόγω του προχωρημένου της ώρας. η άφιξη τους σήμερα θα ήταν άσκοπη καθώς δεν θα προλάβαιναν να επιχειρήσουν λόγω του σκότους.

18: 33 Η Π.Υ επιχειρεί με συνολικά 40 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα. Λάρνακας λόγω της πυρκαγιάς και αποστέλλονται δυνάμεις από Λευκωσία.

18: 15 Στα πύρινα μέτωπα και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία επισκέφθηκε την Ορά και κατευθύνεται προς Αρακαπά.

17: 58 Πτητικά μέσα καταφθάνουν στην Κύπρο από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναχωρούν δύο Canadair CL-415.

17: 50 Λίγο πριν την εκκένωση και το χωριό της Βαβατσινιάς με τον κοινοτάρχη να διώχνει ήδη από το χωρίο ηλικιωμένους κατοίκους και ευπαθείς ομάδες.

17: 20 Σύμφωνα με τον Κοινοτάρχη Αρακαπά Βάσο Βασιλείου οι κάτοικοι βρίσκονται στο περιφερειακό σχολείο της περιοχής. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμη τον αριθμό των κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές. Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Αρακαπάς, Επταγώνια, Συκόπετρα, Μελίνη και Οδού.

16: 45 Σύμφωνα με πληροφορίες η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε βοήθεια από την ΕΕ καθώς και το Ισραήλ για αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης πυρκαγιάς.

16:35 Έχουν εκκενωθεί τα χωριά Μελίνη, Επταγώνια και Συκόπετρα και δόθηκαν οδηγίες για να εκκενωθούν τα χωριά Οδού, Ορά, Φαρμακάς και Αγίοι Βαβατσινιάς.

16: 32 Τα εναέρια μέσα βρίσκονταν στο επίπεδο Ίκαρος 2 και αυτή τη στιγμή εκκενώνεται από την Αστυνομία και η κοινότητα Οδού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Κεττή εκτός Υπηρεσίας προσωπικό προσέρχεται για ενισχύσεις.

16: 20 Η φωτιά πέρασε μέσα από τη Μελίνη χωρίς να προκαλέσει σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, καταστροφές σε σπίτια.

16:00 Δραματικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της κοινότητας του Αρακαπά, καθώς η φωτιά στη δασική περιοχή επεκτάθηκε εντός της κοινότητας και επηρεάστηκαν σπίτια, με τις φλόγες να φτάνουν μέσα στις αυλές, ενώ άλλα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Τα άτομα τα οποία διέμεναν στις κατοικίες μεταφέρθηκαν από την Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα σε κέντρο αναψυχής στην Επταγώνια, ενώ την ίδια ώρα επιχειρείται και εκκένωση της κοινότητας Μελίνη.

15:30 Σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος Δασών, Χαράλαμπο Αλεξάνδρου, λόγω της έκτασης της πυρκαγιάς, η κυπριακή δημοκρατία ετοιμάζεται να ζητήσει εξωτερική βοήθεια.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών επιχειρούν μαζί τόσο με επίγειες όσο και εναέριες δυνάμεις για την πυρκαγιά παρά την κοινότητα Αρακαπά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανέλαβε τον τομέα προστασίας της κοινότητας Αρακαπά και το Τμήμα Δασών τον δασικό τομέα της περιοχής.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.