Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Σύμης η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης με την οποία το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου στην κεντρική πλατεία του Γιαλού παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Σύμης για 49 χρόνια με ΕΤΗΣΙΟ μίσθωμα 100 ευρώ για την κάλυψη των στεγαστικών και διοικητικών αναγκών αυτής.

Η απόφαση ήλθε μετά από αίτημα της Μητρόπολης Σύμης που μεταξύ άλλων αναφέρει « ἡ νεοσύστατος Ἱ. Μητρόπολις Σύμης στερεῖται ἀνάλογου τοῦ κύρους τοῦ θεσμοῦ αὐτῆς ὡς Μητροπόλεως, κεντρικοῦ οἰκοδομήματος στεγάσεώς της».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς το κτίριο θα αποτελέσει και κατοικία του νέου Μητροπολίτη Σύμης Χρυσόστομου Β’.

Έσβησε και η τελευταία ελπίδα για την ανάδειξη της μεγάλης ναυτικής ιστορίας της Σύμης

Με άρθρο – παρέμβαση στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE η κα Ελένη Κρητικού, κάτοικος Σύμης και μέλος του Συλλόγου Συμαίων Αθηνών αναφέρει:

΄΄Έσβησε και η τελευταία ελπίδα για την ανάδειξη της μεγάλης ναυτικής ιστορίας της Σύμης

Το κτίριο του Ναυτικού Μουσείου της Σύμης με ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ παραχωρήθηκε στην Μητρόπολη Σύμης για 49 χρόνια με ΕΤΗΣΙΟ μίσθωμα 100 ευρώ!

Προσωπικά δεν θα κατηγορήσω την Μητρόπολη για την εξέλιξη αυτή. Αλλά το Δήμο που αφού δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να συντηρήσει το κτίριο και να εμπλουτίσει την υφιστάμενη ναυτική συλλογή, αποφάσισε (ταχύτατα) να το προσφέρει στο νέο Μητροπολίτη και να κλείσει οριστικά το θέμα Ναυτικό Μουσείο Σύμης…

17 Μαρτίου έγινε η ενθρόνιση, 23 Μαρτίου υποβάλλεται στο Δήμο η σχετική αίτηση, 2 Απριλη η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου και 10 Απρίλη Δημοτικό Συμβούλιο!

Είναι προφανές ότι αγνοείται πλέον από όλους η ιστορία της Σύμης. Είτε η ναυπηγική της ιστορία είτε η σπογγαλιευτική της είτε η ναυτική της. Φαίνεται ότι ο Κάμπος του Γιαλού ήταν πάντα μια πλατεία με καφετέριες και εστατόρια και όχι ένας μεγάλος ταρσανάς… Και μάλλον πιστεύεται ότι αυτός ο υπέροχος νεοκλασικός οικισμός φύτρωσε μόνος του σε ένα ξερονήσι…

Τουλάχιστον θα έχουμε το άγαλμα του μικρού ψαρά του Κώστα Βαλσάμη και το υπό κατασκευή άγαλμα του δύτη Στάθη Χατζή να μας θυμίζουν κάτι…
Όσο για τα αντικείμενα του Μουσείου (τα ομοιώματα σκαφών του Αντώνη Πολιά και τα άλλα εκθέματα για την σπογγαλιεία) θα πάνε στο Δημαρχείο ή σε καμιά γωνιά του νέου εκκλησιαστικού μουσείου που ετοιμάζεται στο Γιαλό…

Α, ναι, και κάποιες αναφορές σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά…

Αλλά ποιος ασχολείται με αυτά?
Κρίμα!

 

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Καλλιόπη Καμπουράκη

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είμαι χαρούμενη που ο Φαρισαισμός δρα ανοικτά, ώστε μέσα από αυτές τις πράξεις να οδηγηθούμε ως ποίμνιο στην μελέτη των βίων των Αγίων Πατέρων και να απομακρυνθούμε από τις θεατρικές παραστάσεις των εμπορικών ναών.