Μάλιστα, υπήρχε και η δέσμευση για περισσότερα χρήματα, εκτός των 10 εκατ. ευρώ, που αιτήθηκαν. Αγροτικές επιδοτήσεις: Πότε πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ, αφορά σε 83 οργανώσεις από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης, ΕΑΣΗ

Ξεκίνησαν σήμερα, Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021, οι καταβολές των αποζημιώσεων στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), για την απόσταξη κρίσης, συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1,253 εκατ. ευρώ, προκειμένου 2.700 τόνοι από τα αποθεματικά κρασιών που πήγαν στην Απόσταξη Κρίσης, να κατευθυνθούν στην παραγωγή οινοπνεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ, αφορά σε 83 οργανώσεις από όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και η μοναδική συνεταιριστική οργάνωση της Κρήτης ΕΑΣΗ, εντός του πλαισίου που οριοθετούν τα μέτρα για την απόσταξη οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021.

Πρόκειται για συμπληρωματικό κονδύλι, με σκοπό την ενίσχυση των οργανώσεων, οι οποίες λόγω της δυναμικής τους παρέμβασης στην αγορά των οινοσταφύλων, φέτος, δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τον όγκο του προϊόντος, που απορρόφησαν στις εγκαταστάσεις τους και δεν ήταν αρκετό το πρώτο στάδιο της Απόσταξης Κρίσης που εφαρμόστηκε πέρυσι μέσα στην καραντίνα, αλλά και φέτος την περίοδο της άνοιξης.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, μεγάλες ποσότητες από σταφύλια που συγκεντρώθηκαν έξω από το οινοποιείο της ΕΑΣΗ στην Παλιανή κατέληξαν στην χωματερή, γεγονός το οποίο πυροδότησε αντιδράσεις, τόσο από τους αγροτικούς φορείς όσο και από τους βουλευτές. Ακολούθησαν επαφές της ΚΕΟΣΟΕ και του προέδρου της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμου Ιερωνυμάκη, στην Αθήνα, ο οποίος μαζί με τον Γενικό Διευθυντή της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευά Κορδοπάτη, απέσπασαν τη δέσμευση του αρμόδιου υπουργείου για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων, στη συμπληρωματική χρηματοδότηση της Απόσταξης Κρίσης. Μάλιστα, υπήρχε και η δέσμευση για περισσότερα χρήματα, εκτός των 10 εκατ. ευρώ, που αιτήθηκαν.

Αγροτικές επιδοτήσεις: Πότε πιστώνονται οι λογαριασμοί των δικαιούχων

Την επόμενη Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021, θα ξεκινήσει η πίστωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης των αγροτών, με το ποσοστό του 70%, που αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Όπως ισχύει κάθε χρόνο, το υπόλοιπο ποσοστό της βασικής ενίσχυσης συν το λεγόμενο «πρασίνισμα» θα καταβληθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Σημειώνεται πως η φετινή χρονιά – «γέφυρα», οδηγεί στη νέα προγραμματική περίοδο, αφού από τον επόμενο χρόνο τίθεται σε ισχύ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η προκαταβολή ύψους 696.596.038,36 ευρώ αντιστοιχούσε στο 70% και πιστώθηκε στους λογαριασμούς 539.609 αγροτών.

Την Παρασκευή,15 Οκτωβρίου 2021,πληρώθηκαν οι παραγωγοί του μελιού με 4 ευρώ ανά κυψέλη και οι χοιροτρόφοι με 250 ευρώ ανά χοιρομητέρα. Συνολικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών πιστώθηκαν 19,9 εκατ. ευρώ.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση, για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής του μέτρου της απόσταξης οίνου σε περίπτωση κρίσης για το έτος 2021, συνυπογράφουν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός και Άδωνις Γεωργιάδης, αντίστοιχα, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεζυρόπουλος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.