Λήγει σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου η παράταση που έδωσε ο ΕΦΚΑ σε 1,5 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες για να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές μηνός Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται πως για 343.669 προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019 μέσου ποσού 606,17 ευρώ. Όσοι δεν δήλωσαν μέχρι 30 Νοεμβρίου στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ την επιθυμία τους να συμψηφιστεί το πιστωτικό τους υπόλοιπο με μελλοντικές εισφορές θα λάβουν μέχρι 15 Δεκεμβρίου στον τραπεζικό τους λογαριασμό εφάπαξ το ποσό που δικαιούνται και γι αυτό πρέπει να πληρώσουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως σήμερα.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν επιθυμία συμψηφισμού, πρέπει να καταβάλουν μόνο την όποια διαφορά υπάρχει μεταξύ του πιστωτικού υπολοίπου και της εισφοράς του Οκτωβρίου. Σε περίπτωση που το πιστωτικό τους υπόλοιπο υπερβαίνει τη μηνιαία εισφορά, δεν χρειάζεται να πληρώσουν την εισφορά Οκτωβρίου και τον επόμενο μήνα θα γίνει αυτόματα η εξόφληση.

Όσον αφορά στους 359.000 ασφαλισμένους που είχαν μηδενικό αποτέλεσμα και τους 800.349 που κατέληξαν με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση του 2019, πρέπει να καταβάλλουν κανονικά την εισφορά Οκτωβρίου έως σήμερα, 7 Δεκεμβρίου.

Αναστολές Δεκεμβρίου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου ξεκινούν στην «Εργάνη» αύριο Τρίτη 8 Δεκεμβρίου. Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων Νοεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής. Οι επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το lockdown, ενώ αν επαναλειτουργήσουν εντός Δεκεμβρίου θα θεωρούνται πληττόμενες έως 31/12.
Στόχος είναι η ειδική αποζημίωση Δεκεμβρίου για τους εργαζόμενους σε κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις να πληρωθεί – όπως συνέβη και τον Νοέμβριο – στα τέλη Δεκεμβρίου.

Ειδικά οι επιχειρήσεις που θέτουν το σύνολο των εργαζομένων τους σε αναστολή, δηλαδή πρακτικά παραμένουν με δική τους βούληση κλειστές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας».

Σε αναστολή μπορούν να τεθούν και οι συμβάσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει Αίτηση Α΄ φάσης για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον Δεκέμβριο, αρκεί οι εργοδότες προηγουμένως να προβούν σε τροποποίηση/ορθή επανάληψη της αίτησης.

Από αύριο Τρίτη 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι δηλώσεις στο «Εργάνη» για τις αναστολές του μηνός Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία πληρωμών της ειδικής αποζημίωσης του Νοεμβρίου για εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία υπολογίζεται με ποσό βάσης τα 800 ευρώ αναμένεται να ξεκινήσει από την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου το απόγευμα, ώστε τα χρήματα να είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους σταδιακά από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου.

Όσον αφορά στην καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων, αναμένεται να πληρωθεί σε τρεις δόσεις στους εργαζόμενους σε αναστολή:

Οι εργοδότες πληρώνουν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στον χρόνο κατά τον οποίο ο μισθωτός εργάστηκε εντός του 8μήνου Μάιος – Δεκέμβριος με βάση το ύψος του πραγματικού μισθού

Από τις 21 Δεκεμβρίου το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στην χρονική διάρκεια των αναστολών για τους επτά από τους οκτώ μήνες – από Μάιο έως και Νοέμβριο – με βάση υπολογισμού την αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για το Νοέμβριο,

Από τις 12 Ιανουαρίου το κράτος θα καταβάλλει με εμβόλιμη πληρωμή το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στον χρόνο αναστολής του μηνός Δεκεμβρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.